top of page

PROSINEC 2019

Aktualizováno: 11. 12. 2019

Prosinec je 12. měsícem v roce, který nám do životů přináší potřebu se stáhnout, přemýšlet a zpomalit. Příroda nás k tomu sama nabádá – dny jsou krátké, sluníčko jen slabě prosvítá mezi mraky, noci jsou dlouhé a venku je zima. Celý rok spěje do závěrečné fáze. Období prosince je především o adventu, Vánocích a ukončování celého roku, který nám připomíná, že čas nemilosrdně běží. Temnota a naše pocity jsou hlubší, zesílené a my přirozeně docházíme k zakončování, přehodnocování a završení. Naši předkové věřili, že tento čas je magický. Křesťané se připravovali na příchod Spasitele, který ukáže, že dobro, světlo a láska zvítězí nad temnotou a zlem, pohané se zase těšili na zimní slunovrat, nejdelší noc roku, kdy věřili, že staré slunce umírá a nové se rodí. A že právě tehdy je naše země bez ochrany, a proto my všichni bychom v tento den měli v sobě zažehnout jiskru naděje a ochránit své domovy před nevítanými silami větvičkou břečťanu, cesmíny nebo jmelím.


Název měsíce Prosinec pravděpodobně pochází od slova "prosiněti“ (problesknout), což znamení, že slunce v toto měsíci sotva mezi mraky prosvitne. Název ale může být odvozen i od slova "siný" (modravý, šedivý), či od slova prase, jelikož tento měsíc je obvyklým časem zabijaček. Další možností původu je odvození od slova „prosit“ v souvislosti s vánočním koledováním. V římském kalendáři byl prosinec 10. měsícem, proto jeho anglický název je December (decem=deset).



ADVENT


A protože se nám celým měsícem táhne Advent, napíšeme si i něco o něm. Pro věřící je Advent období příprav na příchod Mesiáše, pro pohany období spojené s přípravou na zimní slunovrat, pro většinu lidí časem krátkých dnů a tmavých večerů, zimy, mystiky a tajemna. Oslavy adventu se objevují již ve 4. století na území dnešního Španělska a Francie. Z křesťanského hlediska má každá neděle do Vánoc svůj důležitý význam, to si připomínáme na svých adventních věncích. Svíčky na něm připevněné připomínají 4 neděle – železnou, bronzovou, stříbrnou a zlatou, s liturgií však nemají nic společného. Tradiční barvou adventu je fialová, tedy 3 svíčky na věnci mají mít tuto barvu, která symbolizuje pokání, smutek a modlitby za Ježíše Krista. Jediná třetí svíčka - růžová, symbolizuje radost a těšení se na Vánoce. Celé období od první do čtvrté neděle charakterizuje pokání, půst a modlitby. Práce na polích, sklizeň obilí, ovoce i dalších plodin dávno skončily. Nastal čas spravování věcí, ve stodolách se mlátilo obilí, ve světnicích se zase předl len a dralo se peří. Pro všechny je období Adventu čas příprav na Vánoce, vymýšlení dárků, zdobení vánočních stromů, zpívání koled, tvoření vánočních ozdobiček a věnců.


SVÁTKY BĚHEM ADVENTU


Během tohoto času se slavilo i několik významných svátků - sv. Barbora, sv. Lucie, sv. Mikuláš, sv. Ambrož, a další. Všechny tyto svátky mají svůj zajímavý historický původ slavení, které se příliš do dnešních dnů nezachovaly, některé zvyky ale věřím, že stále známe.


Sv. Barbora


Barbora žila na přelomu 3. a 4. století v Nikomédii a byla dcerou bohatého kupce. Ten byl velkým odpůrcem křesťanů. Barbora, která v sobě měla ale velmi silnou víru, se nechala tajně pokřtít a odmítla se provdat za ženicha, kterého ji otec nutil. Za trest ji nechal umučit a zabít, její hlavu pak sám sťal. V momentě, kdy to udělal ho zabil blesk. A proto je dnes Barbora symbolem víry a naděje, přímluvkyně za dobrou smrt, ale také je patronkou mnoha řemesel, především hornictví. Horníci věřili, že je sv. Barbora ochrání a proto nechávali ve štolách svítit před noc tzv. Barbořino světlo. Modlitba za ní měla také zabránit nečekaným nebo tragickým úmrtím. Později až do 19. století byl udržován především na vsích zvyk, že se dívky převlékaly za Barborky a obcházely v dlouhých, bílých šatech a s věnečkem na hlavě domy, kde jim dávali do košíčků hrušky, jablka či cukrová srdíčka. My asi budeme znát zvyk, který opět souvisel se svobodnými děvčaty a pomyšlením na vdavky. 4.12. se uřezalo pár třešňových větviček, daly se do vázy a čekalo se, komu větvičky vykvetou. Děvčeti, kterému Barborka vykvetla, se mohlo těšit příští rok na svatbu, těm co nevykvetla, si musela ještě počkat.


Sv. Mikuláš


Mikuláš byl biskupem z Miry, který v období 280-345 pomáhal především chudým a nemocným a obdarovával je dary. Jelikož měl velký vliv na lidi, kteří ho uctívali a velmi si jej oblíbili, byl pronásledován a na několik let uvězněn a mučen. Vydržel a své víry se nevzdal. Díky Konstantinovi, tehdejšímu císaři, který povolil v roce 313 křesťanství, se mohl vrátit a zpět pomáhat potřebným. Umřel 6.12. a tento den se stal významným po celém světě, zanedlouho byl i uctíván jako světec. Mikuláš se stal patronem mnoha řemesel jako jsou rybáři, mořeplavci či převozníci. Vzhledem k tomu, že byl i ochráncem obchodníků, ti vždy vyčkávali právě na 6.12., kdy uzavírali složité obchody, věřili, že jim Mikuláš přeje štěstí. A protože sv. Mikuláš byl především štědrým, později se i tento den přenesl do vesnic, kdy se lidé převlékali do masek, kde nikde nesměl chybět Mikuláš, a obdarovávali se děti sladkostmi a ovocem. Ze všech masek, které chodily zůstal Mikuláš jako zastánce dobra, čert, jako symbol pekla a anděl, který měl tyto dvě polarity vyvážit a svou jemností zhramonizovat.


A proč slavíme Mikuláše 5.12. a ne 6.12.? 5.12. slavíme již pomalu 500 let proto, že tehdy se zaváděl německý čas, který naši předci nechtěli přijmout. Chtěli si uchovat stejný den, který slavili vždycky a proto i na truc místo nově zavedeného 6.12. slavili Mikuláše 5.12. Věřili, že právě 5.12. se západem slunce přichází Mikuláš zpět na Zem.


Sv. Lucie


Bílé zahalené postavy se škraboškami a děsivým zobákem místo obličeje už dnes asi nepotkáte. Kdysi trestaly ženy za neposlušnost, dětem hrozily velkými, dřevěnými noži a do mužů píchali dřevenými vařečkami. Byly to Lucky, masky, které obcházely domy v předvečer svaté Lucie. Poměrně strašidelný svátek, který se dříve slavil 2 dny před Vánoci na zimní slunovrat (22.12.)., ale se zavedením gregoriánského kalendáře se posunul o hodně dopředu. Ženám Lucky vyhrožovaly, že nemají ještě na Vánoce uklizeno, se zavedením na to neměly už jen 2 dni, ale 10. Nicméně i tak sv. Lucie podle pověr bděla nad chodem domácnosti a čistotou. „Lucie, noci upije“ ve skutečnosti patří až ke dni zimního slunovratu, kdy se teprve začínají prodlužovat dny a zkracovat noci. Proto je i Lucie patronkou světla, ochránkyně před čarodějnicemi a patronkou krejčí a švadlenek.



SYMBOLY VÁNOC


Vánočka

K vánočním svátkům patří také neodmyslitelně pečení vánočky, ale ne všude se této dobrotě tak říkalo. Názvy byly různé, dle krajů, takže můžeme najít názvy jako například štědrovka, vandrovnice, žemla nebo třeba ceplík či hóska. Toto pečivo bylo symbolem hojnosti a růstu, dříve při pečení byly vánočce pronášeny modlitby a prosby, tento pokrm byl proto jeden vždy s úctou a láskou.


Stromeček

Naopak stromeček nemá od vánočky u nás v Čechách příliš dlouhou historii. Historici zmiňují jeho význam až během 19. století, a to spíše ve městech. Předchůdcem však byly venku zdobené smrkové a jedlové větve, které pak rozdávali koledníci a byl s nimi spojen ochranitelský význam.


Jmelí

Stejně tak jmelí, které bylo symbolem života, ochraným talismanem a dle tradic přinášelo lidem štěstí a hojnost. Kolik bílých kulíček bylo na jmelí, tolik hojnosti jeho majitel měl v dalším roce mít. Polibkem pod jmelím pak toto vše bylo posíleno.


O Štědrém dni si ještě napíšeme, o svátkách po Štědrém dni taktéž.



PROSINEC

ASTROLOGICKY A NUMEROLOGICKY


Měsíc prosinec se astrologicky odehrává pod 2 důležitými znameními. Ohnivým Střelcem a zemským Kozorohem. Den, kdy vstoupí Slunce do Kozoroha, je velmi důležitý, neboť noc je v tomto dnu nejdelší a den nejkratší z celého roku. Je to zimní slunovrat, který se datuje na noc z 21.12. na 22.12. Ale to předbíhám. Ještě před tím nás čeká mnoho zajímavých konstelací. 2.12. přechází planeta Jupiter, o které jsem zde psala článek, právě do Kozoroha, kde se zdrží celý rok. Rok bude výborný především pro zrealizování svých projektů a plánů, tato konstelace bude přát všem, kdo mají jasný plán, který jen zbývá uskutečnit. Čeká nás tok práce, trpělivosti a vytrvalosti. Negativní na tomto postavení je, že Střelec, který vládnul v roce 2019 nám řešení spíše nabízel, pod vlivem Kozoroha budeme k realizaci plánů spíše donuceni. Z těch zásadnějších planetárních konstelací nás pak čeká 13.12. přímý směr v planetce Chiron nebo také Cheirón, která jede již nějakou dobu v ohnivém Beranu. S tímto postavení jsme vedeni tomu posvítit si, kdo vlastně jsme, proč jsme tady, co je naším posláním. V letech 2018-2027, kdy tato planeta stojí v Beranu, jehož hlavní symbol je JÁ, se máme vzchopit a vzít věci do svých rukou, ukázat, co v nás je. Planeta se teď opět rozjela přímým směrem, to znamená, že se nám náš směr bude hledat mnohem lépe. Jsme postavení čelem vpřed.


Jak už jsem také psala, Vánoce se budou dít tento rok pod tradičním Kozorohem. Až budeme usedat ke štědrovečernímu stolu, budeme mít jasno o svých dalších krocích. S kým chceme příští rok usednout ke stolu, co bude důležité udělat dál. Konjunkce Jupiteru se Sluncem v Kozorohu zdůrazní tyto Vánoce tradice a rituály. Potřebu klidu a rozjímání.


Numerologicky se taktéž nacházíme pod zakončením, završením a zralostí. Potřebujeme přemýšlet, hodnotit a ještě se na chvíli otočet zpět. Co všechno se během tohoto roku stalo? Jak moc nás jednotlivé situace ovlivnily? Kým jsme byli na začátku a kým jsme teď? Rok 2019 je pod šťastnou trojkou, což nám přineslo mnoho nových známých a dokonce přátel, velmi mnoho zážitků, na které jen těžko zapomeneme. Rok ale končí a začíná nová etapa. Proto se ještě nyní soustřeďme na to, kde jsme teď. I přes to, že nás může vlivem planet tahat budoucnost, zpomalme a zamysleme se, jakou cestu už máme za sebou. Co bylo důležité a co méně. Co si chceme udržet a co raději vyhodit. Rokem 2020 vstoupíme do tvrdé 4, která bude o práci a houževnatosti. Rok bude v lecčem těžší než byl ten, který nám pomalu skončí. I přesto bychom však neměli ztrácet naději a víru, protože ona ta 4 také znamená zajištění stability, jistoty a dospělosti. To kde budete ale na konci 2020 bude v mnoha ohledech záležet na Vás. Ale to už trochu předbíhám.


Užijte si poslední měsíc roku 2019 co nejvíce to jde. S lidmi, které máte rádi, s vděčností za to všechno, co jste se tento rok nového naučili a s láskou a vírou k tomu, co Vás čeká.



ZDRAVÍ


Podle čínské medicíny je prosinec spojen s orgánem tlusté střevo, konečným úsek trávicí trubice. Právě střevo je největším orgánem lidské imunity, ale také síť našich nervových buněk. Právě střevo, i když se to může zdát úsměvné, je naším centrem, které ovlivňuje naší náladu, pohodu a také vznik některých chorob. Proto detox a očista tohoto místa je velmi důležitá. Pro vyčištění nemusíte používat přípravky z lékarny, stačí do svého jídelníčku zařadit hodně vlákniny a zeleniny. Celulóza, která v těchto potravinách je, dokáže střeva povzbudit a zintenzivnit jejich funkci tak, aby se vše škodlivé dostalo ven. Důležitý je samozřejmě i dostatek tekutin, a spolu s černým uhlím jste pak očitěni dokonale. :-)

 

PŘEDPOVĚĎ PRO JEDNOTLIVÁ ZNAMENÍ


Předpověď pro jednotlivá znamení je i tentokrát více zobecňěná. Jedna karta, která byla vytáhlá u jednotlivého znamení symbolizuje radu na co se zaměřit, kam směřovat svou pozornost, či čemu se tento měsíc vyhnout.


BERAN

Ctižádost


BÝK

Přizpůsobivost


BLÍŽENCI

Archanděl Michael


RAK

Uznání


LEV

Laskavost


PANNA

Krása


VÁHY

Archanděl Šamuel


ŠTÍR

Oslavy


STŘELEC

Upřímnost


KOZOROH

Moc


VODNÁŘ

Odevzdání


RYBY

Archanděl Uriel



Autor: Tereza

bottom of page