top of page

VYKUŘOVÁNÍ PROSTORU

Co dělat s prostorem, kde cítím, že se děje něco divného? Necítím se tam dobře, mám stísněný pocit, jsem tam unavený/á a vyčerpaný/á a jakmile z tohoto prostoru odejdu, jsem zase svěží a plný/á energie? Nebo jednoduše s prostorem, kde jen cítím, že by bylo dobré ho očistit od minulých a starých energií? Dá se s tím něco dělat?...


Jasně, že dá. Jen je potřeba vědět jak a dodržovat postupy, které nám mohou pomoci cítit se v prostoru, kde se pohybujeme, opět dobře. Jednou z pomůcek je vykuřování prostoru pomocí vykuřovadel, o kterém jsem Vám dnes sepsala níže článek se základními informacemi.




CO JE TO VYKUŘOVÁNÍ? A K ČEMU JE DOBRÉ?


Vykuřování prostoru se může zdát pro mnoho lidí jako něco neuchopitelného, možná i strašidelného, ale věřte mi, že na této činosti nic strašidelného není. Naopak. Pomůže Vám to od toho, aby se na Vás něco strašidelného nechytlo a abyste byli Vy sami, ale i prostor, ve kterém pobýváte jako lilie.


Vykuřování je metoda, která je stará tisíce let. Již ve starém Egyptě při balzamování těl vykuřovali balzamovači celou místnost, kterou chránili nejen před zlými duchy, ale i pro to, aby energie a proces balzamování správně probíhal. Vykuřování prostorů, ale také sami sebe najdeme dále a asi i nejznáměji u indiánů, kteří vykuřováním stahovali nejen vše zlé, ale navozovali vykuřováním i pocity vnitřního klidu a míru.


Staří Egypťané i Indiáni věřili a stále věří, že vše kolem nás má energii. Kámen, květina, hrneček, boty, kniha, zdi...

Ve všem se dá energie uložit, vše je jako houba, která do sebe nasává okolní vlivy. Pokud tedy probíhá v místnosti hodně hádek a konfliktů, lidé jsou v daném místě nešťastní a smutní, pravděpodobně se bude vše chytat do věcí kolem. A myslím, že všichni velmi dobře znáte ten pocit, kdy někam přijdete a pociťujete, jako kdyby na Vás na tom daném místě padla mlha. Nedá se v tom prostoru dýchat, je Vám v něm nepříjemně, těžko, něco Vás tlačí na hrudi, jste v tom prostoru roztěkaní, neklidní nebo dokonce Vás v tomto prostoru něco vede do bojů a hádek.


Znám mnoho případů z blízkého okolí, ale i z příběhů z poradny, kdy lidé žijí v bytě nebo domu, ve kterém není příliš dobrá energie. Projevuje se to tím, že se v tom místě hodně lidé hádají a jak vyjdou ven, jsou za chvíli úplně v klidu. Člověka to na těchto místěch vede nevědomky do skleslých nálad, úzkostí nebo dokonce depresí. Dochází v těchto prostorech k tomu, že se tam špatně spí, padají věci, pořád se tam něco rozbíjí nebo člověku začíná chybět až příliš nápadně energie a chuť do života.Vše se okolo něj boří a nefunguje.


Důvodů, proč je v onom prostoru negativní energie, může být tisíce. Může to být tím, že se v něm mohl dříve pohybovat člověk, který byl nešťastný, nespokojený a jeho energie se otiskla do zdí, ve kterých se nyní pohybujete Vy. Nebo mohla být příčina v tom, že bývalí nájemníci nebo Vy samotní jste se v těchto prostorech hodně hádali, zažili si těžké chvíle, bohužel ale nedošlo k očiště těchto prostorů, které jsou tím vším nasáklé. Důvod hodně negativní energie můžeme nalézt už i v dané zóně, na které může být postaven klidně i nový dům. V minulosti se na tomto místě stalo něco, co nebylo vůbec pozitivní.


KDO VŠECHNO BY MĚL VYKUŘOVAT?


Vykuřovat prostory doporučuji úplně všem, kdo chtějí mít své prostory čisté, bez negativních energií. Dále těm, kdo pracují a přichází pravidelně do bližšího kontaktu (fyzického, duchovního) s lidmi – poradci, terapeuti, kadeřnice a kadeřníci, manikérky a pedikérky, maséři a masérky, kosmetičky, sociální pracovníci a mnoho dalších. O kartářkách snad ani nemluvě.


KDY SE MÁ VYKUŘOVAT?


Vykuřovat můžete v momentě, kdy pociťujete, že nálada v těchto prostorech drhne. Ve chvíli, kdy se na daném místě nedá dýchat, něco Vám tam vadí a třeba ani nevíte co. Je také dobré nechat vykouřit prostor vždy, když dojde k hádce nebo v momentě, kdy odjede návštěva, která u Vás byla třeba několik dní. Naprostá nutnost je čistit prostor v momentě, kdy se přestěhujete či jdete do nějakého nového pracovního prostoru.

Vykouřením místnosti stáhnete všechny bývalé energie a zamezíte tím tak tomu, aby se na Vás chytlo něco, co Vám nepatří. Mám zkušenost i se situací, ve které se má klientka přestěhovala do prostoru k podnikání a začala mít naprosto stejné problémy jako majitel před ní. Prostor pořádně vykouřila a problémy přestaly.


Ideálním obdobím pro vykuřování prostoru je pak v období Novoluní nebo Úplňku, dále pak ve dny jarní a podzimní rovnodennosti, při letním a zimním slunovratu či při důležitých svátcích jako je Samhain, Beltaine,...


ČÍM SE MÁ VYKUŘOVAT?


Vykuřovadel a vykuřovacích směsí existuje celá řada. Za mě nejsilnější je Dračí krev nebo Bílá šalvěj. Velmi dobrá je pak i Pryskyřice, Palo Santo, Kadidlo, Myrta, Eukylyptus, Hřebíček a spousta dalších. Existuje jich opravdu mnoho, každá i slouží na něco jiného, proto doporučuji před vykuřováním i pečlivě vybírat čím prostor očistíte. Osobně doporučuji vykuřovadla od Rymeru, které seženete jak na internetu, tak i v kamených obchodech s duchovní tématikou.



CO VŠE K VYKUŘOVÁNÍ POTŘEBUJETE?



  • Keramickou mističku nebo kadidelnice

  • Písek nebo himalájská sůl

  • Uhlíky (doporučuji rychlozápalné)

  • Sirky nebo zapalovač

  • Vykuřovací směs

  • Bílé svíčky (do každé místnosti jednu)


JAKÝ JE POSTUP?


1) V první řadě doporučuji začít povrchovým úklidem místnosti. Každá věc by měla mít své místo, v místnosti by neměl být nepořádek a chaos.


2) Poté otevřete všechny dveře a všechna okna místností, které budete vykuřovat (nebo v celém bytě/kanceláři/studiu).


3) Do každé místnosti, kterou se chystáte očistit, dejte zapálenou bílou svíčku.


4) Vezměte si keramickou mističku (ideálně takovou, kterou budete používat pouze pro vykuřování), nasypte na její dno čistý (opravdu čistý!) písek, který seženete snad ve všech obchodech s duchovní tématikou. Pak si ideálně kleštičkami podržíte uhlík nad dřezem, umyvadlem a podpálíte ho zapalovačem či sirkami. Uhlík začne praskat, po praskání je důležité ho rozfoukat, aby zčervenal. Žhnoucí uhlík položíte do misky na písek a na něj stačí nasypat malinko vykuřovací směsi. Ta začne po chvilce doutnat a tím Vám dá najevo, že vykuřování může začít.

5) S mističkou je potřeba nejdříve obejít celý prostor, který jsme se rozhodli očistit. Začněte tedy tím, že projdete celé místo, které chcete vykouřit, aby nasálo vykuřovací směs. V momentě, kdy jste celý prostor prošli, vraťte se na začátek, odkud jste začali, a začněte chodit podél zdí. Obejděte všechny stěny v dané místnosti. Nikam nechvátejte a nechte kouř, aby se vyšplhal až nahoru ke stropu. Takhle projděte pomalu a postupně všechny místnosti.


6) Co je důležité – zastavte se vždy v rozích a tam nechte kouř působit déle. Právě v rozích se uchycuje nejvíce negativní energie, neboť nemůže v místnostech, které nejsou do kruhu, řádně proudit.


7) Až takto projdete všechny místnosti, položte mističku s doutnající směsí doprostřed místnosti na pár minut a nechte ji tam jen stát. Takhle ji nechte na chvíli stát v každé místnosti, kde vykuřování provádíte.


8) Vykuřování může trvat od 30 minut do 3 hodin, záleží kolik směsi u vykuřování používáte a jak velký prostor potřebujete vykouřit.


9) Po vykuřování vyhoďte jak písek, tak zbytek uhlíku i vykuřovací směsi, jednoduše celý obsah mističky. Na tomto se určitě nevyplácí šetřit a je třeba nic neponechat náhodě. Takže všechno do koše, který pak hned odnést z daného prostoru (ideálně vyhodit do popelnice, kontejneru, nenechávat v čistě vykouřeném místě).


 

NA CO !NIKDY! NEZAPOMENOUT A CO ROZHODNĚ NEDĚLAT:


Po celou dobu vykuřování musí být otevřená všechna okna a všechny dveře navazujících místností.


Nikdy nebuďte u vykuřování naštvaní, nesnažte se prostor vykuřovat na sílu. Pokud jsou v bytě velmi špatné energie nebo entity, jen byste přilili do ohně. Vykuřujte vždy s mírem a láskou. Pokora je zde velmi důležitá! Nechcete nikoho vyhnat ani s něčím bojovat. Chcete jen očistit místo, které je v pozemském světě na nějakou dobu prostorem, ve kterém se pohybujete.


Pokud jste zjistili, že se energie vrací, můžete zkusit vykouřit po nějaké době ještě jednou. Pokud ale vnímáte, že problém je hlubší, doporučuji pak nechat očistu na odbornících.


Doporučuji, abyste v prostoru, který chcete vykouřit byli úplně sami. Pokud máte zvířata nebo děti, pryč s nimi! Ať je manžel/manželka/partner/partnerka/babička/dědeček/kamarád či kamarádka vezmou na procházku.


Po očištění prostoru vyhodit vykuřovací směs z vykouřeného místa (nevyhazovat do koše).


Velmi důležité je se po provedené očiště jít vysprchovat. Tělo i vlasy. Taktéž oblečení, které jste měli na sobě při vykuřování hoďte do pračky. Nesmí na Vás zůstat nic, co jste měli při vykuřování.


Je dobré nechat zapálené svíčky hořet dál, ideálně je nechat vyhořet (proto doporučuji koupit čajové svíčky).


Doporučuji pak prostor i na chvíli opustit. Přidat se k dětem/psům/svým partnerům na procházku. Nechat, ať si nové energie v bytě sednou.



 

CO DALŠÍHO MŮŽETE UDĚLAT PRO UDRŽENÍ ČISTÉHO PROSTORU?

  • Do každého rohu v místnosti můžete do mističek nasypat černou, mořskou nebo himalájskou sůl. Sůl se postará o stahování negativní energie z rohů, do kterých se energie otiskují. Pokud dáváte sůl poprvé, nechte ji tam tak týden a vyměňte za novou. Jinak stačí sůl vyměňovat 1x 2 až 3 měsíce.

  • Pořiďte si Selenity (nebo mírnější Křišťály či Růženíny), minerály pohlcující negativní energii. Někdo doporučuje i Turmalíny, Onyxy či Obsidiány, já osobně ne. Tyto tmavé kameny vytahují i negativní vzorce nás samých, proto pak prostor může být ještě zaneřáděnější. Selenity a Křišťály jsou klidné kameny a jejich úkolem je pouze přetvářet negativní energii na pozitivní, ne z nás vytahovat tak jak to dělají výše zmíněné černé minerály. Kameny dejte do každé místnosti, ideálně k oknu. Pozor jen na to, že Selenit nesmí pod vodu, rozpadl by se. Očišťujte ho za Úplňku tím, že ho necháte za oknem, aby na něj svítilo. Dát si Selenit do prostoru doporučuji všem, kdo pracují s lidmi – tedy dát si je i do kanceláří, poraden,..


Více tipů na udržení čistého prostoru zde -> ČLÁNEK


 

Všem Vám s očišťováním prostoru přeji mnoho štěstí. V případě jakýchkoli dotazů se na mne neváhejte obrátit, ráda poradím.



Tereza

776 345 235

bottom of page