top of page

1. MÁJ


Přijde mi to jako včera, kdy jsem dávala tip na film Máj, který se odehrává v krásném českém Ráji. A bum.. už je to rok. Tip na tento film od F. A. Brabce dávám znovu a zároveň posílám krátké info o dnešním svátečním dni.

Včera večer jsme oslavili Filipojakubskou noc, Valpuržinu noc nebo také jinak zvaný Beltain - svátek lásky, plodnosti, zrození a sexuality. V dřívějších dobách se na příchod tohoto dne všichni těšili, neboť běžně dodržované společenské normy jako by tento den neexistovaly a lidé se stávali svobodnými a volnými. Tančilo se kolem ohňů, zamilovaní se scházeli v předvečer 1. máje v luzích a hájích a oslavovali svou lásku.


Ráno na 1. máje zamilovaní zpečetili svůj vztah ještě na poli, aby dobře přes rok rodilo a pak se chodilo přes den do alejí a sadů, kde se líbalo pod rozkvetlými stromy, nejčastěji třešněmi. Tento zvyk je nám všem známý do dneška a smysl přes všechny ty roky zůstává stále stejný: oslavit život se všemi krásami, co nám nabízí, do čehož bezesporu patří i láska. Polibek pod rozkvetlým stromem by měl do našeho života přinášet krásu a životní sílu, a našemu vztahu oživení a hloubku.


Krásný 1. máj Vám všem!


Autor: Tereza

bottom of page