top of page

CO SE DĚJE NA OBLOZE (květen - říjen 2021) ?


Zdravím Vás v sobotním ránu. Po delší době se ozývám s článkem o aktuálních planetárních konstelacích, které na nás vědomě i nevědomě působí a ovlivňují tak naše kažodenní bytí. Ať si to uvědomujeme nebo ne, planety a jejich mocná energie má na člověka vliv snad od nepaměti. Již mnoho astrologů dřívější doby tento vliv zkoumalo velmi do hloubky a všichni došli do jediného – planety a jejich postavení určují naše nálady, rozpoložení, před hlavou nám předtřásají témata, která zrovna budeme řešit a v neposlední řadě mají na svědomí i to, co v sobě zrovna prožíváme. Když se pak někdo o astrologii zajímá více, do hloubky, zjišťuje, že opravdu nejsme takovými pány světa jak si myslíme a vše do sebe spolu s neviditelnými vlákny vesmírných energií dokonale zapadá.


A jak energii planet využít ke svému prospěchu? Jak jít s proudem aktuálních energií a ne proti nim? Prvním krokem pro Vás mohou být základní informace o nynějších planetárních vlivech z dnešního článku. Jdeme na to! 🙂




 

Jak nás nyní planety ovlivňují? Co se na obloze děje?

 

BLÍŽENECKÁ ENERGIE

hlavní téma, vztahy, zájmy, komunikace



Aktuálně nám ve velkém vládne blíženecká energie. Jak asi všichni víte, symbolem Blíženců jsou dvojčata. Na první pohled stejná, na ten druhý však úplně jiná. Obraz dvou podobných osob, znak Blíženců, začal být vyzobrazován už v řecké mytologii právě jako dvojčata - Kastor a Pollux. Jeden byl obyčejný smrtelník, druhý byl nesmrtelný. Tak i jedinci zrození v tomto znamení se vyznačují jistou dualitou a rozpolceností. Je to znamení vzdušné a proměnlivé, doménou Blíženců je oblast komunikace, neboť jim vládne planeta Merkur. Ta v horoskopu symbolizuje pohyblivost, komunikační schopnosti, myšlení, nervový systém a dýchací soustavu.


V období Blíženců vládne mnohostrannost. Skáčeme od jednoho ke druhému, možná své závazky nestíháme tak, jak bychom si přáli, vše kolem nás je zajímavé, neotřelé, zrychlené a navíc se dává postupně do pohybu, takže můžeme oplývat pocitem, že nestíháme nic, tak jak bychom chtěli. Blížencům vládne element vzduchu, tudíž energie z nás dělá neposedné, aktivní, lítající sem a tam.



Nicméně... I přes to, že nám vládnou rychlé blíženecké energie, které jsou lehké, spontánní a uvolněné, my můžeme pociťovat únavu. Proč? Máme před sebou zásadní Úplněk ve Střelci, 100% zatmění měsíce, který způsobuje rozladěnost a silné emocionální prožívání, do toho se za týden stěhuje planeta Merkur, která stojí za myšlením a komunikací, do zpětného chodu, a spolu s ní i Saturn a za měsíc planeta Jupiter. Pluto, planeta tajemství a nevědomí, se pohybuje ve zpětném chodu již měsíc. Není se tedy čemu divit, že nás jejich zpětný chod tahá také zpátky a zpomaluje naší vnitřní energii.


Blíženecké energie za „normálních okolností“ jsou ale jinak hravé a plynulé, nyní však dochází ke zpomalování, útlumu a zrychlenost, se kterou se věcí odehrávají pro nás může být spíše vysilující. Je však důležité říct, že vždy záleží na tom, jak energie uchopíme. Radou je se ideálně věnovat pouze jedné činnosti, snažit se nepřeskakovat od jednoho ke druhému, ale vzít si jednu věc, která nás aktuálně tíží nebo si žádá naši pozornost a do té se pustit. Až bude dodělaná, vrhnout se do další. Tímto přístupem se vyhneme rozlítanosti, ale také tíživému pocitu, že nic nestíháme a vše nám tak nějak proplouvá mezi prsty.


Rozjezd a pak zase čekání je tématem aktuálních dnů.

Zelená střídající se s červenou. Stojíme před semaforem a čekáme co bude dál. Jednu chvíli doslova letíme, při zběsilé jízdě ztrácíme vše, co pevně nedržíme a pak poklepáváme do volantu, protože nás rudá barva na semaforu nechce pustit. O čem je řeč? O aktuálním období, ve kterém se energie doslova předhání v extrémech. Únava a pak zase akčnost a intenzita. Pohodovost vs. rozmrzelost, radost vs. smutek, lítost vs. vztek. Ocitáme se na houpačce, ze které ještě něakou dobu neslezeme.



VHODNÉ AKTIVITY


Díky Merkuru, který ale stojí ve svém znamení, Blížencích, je ideální čas na aktivity, které nás vždy lákaly a zajímaly. Merkur je planetou komunikace a aktivit, rovněž nám naznačuje, do jaké hloubky chceme v daném období studovat věci kolem nás. Zda budeme leniví, nebo naopak zapálení, jestli se necháme ovlivnit svými emocemi nebo pojedeme podle rozumu. Merkur je planetou, která nám přináší zájem o intelektuální věci, o učení a studium. Blíženci, ve kterém Merkur nyní stojí do 11. června (avšak v retrograditě od 30.5. – 23.6.) je skvělé postavení. Naše mysl bude nažhavená na 100% a celá divá do akce. Pocit neklidné nečinnosti nás bude dráždit, potřebujeme něco dělat, nejlépe několik věcí najednou. Talent Merkura v Blížencích, nám přijde vhod při činnostech, které vyžadují schopnost navazování kontaktu s druhými nebo také ve studiu. Pokud chcete něco rozjet, něco nového se naučit, je právě ideální čas si na vzdělání vyhradit čas.



VZTAHY


Planeta Venuše souvisí s našimi vztahy, potěšením, ale i uměleckým nadáním. To, v jakém znamení zrovna stojí, je poměrně důležité, neboť to ukazuje, co nás v daných oblastech čeká. Blíženecké energie, které aktuálně ve Venuši působí, jsou aktivní od 9.5. do 2.6. Blíženci potřebují bytostně směr vpřed, řešení našich konfliktů tak v tomto období vždy nabírá nový směr, a my se pod elementem vzduchu dokážeme znovu nadechnout. Zároveň se v tomto období dobře seznamujeme, kdo tedy chce, má šanci navázat lehce kontakt s druhými, a to platí jak u partnerských, tak i u nepartnerských vztahů. Jde nám dobře mluvit o většině témat, nedělá nám problém otevřeně sdílet své pocity. Pokud tedy cítíte, že mezi Vámi a druhým člověkem stojí jakási komunikační bariéra, je nyní nejlepší období pro to ji odstranit a o všem si upřímně popovídat. Blíženci vládnou komunikaci a společenským kontaktům, dobře toho využijte. Zároveň si dejte pozor na přílišnou ješitnost a urážlivost, protože i těmto vlastnostem Blíženci vládnou.




VRACEJÍCÍ SE MINULOST

a

NASTAVOVÁNÍ SI NOVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU


Nejvíce se však zastavím u tohoto tématu - vracející se minulost. Vždy, když stojí nějaká planeta v retrográdu, tedy jakoby couvá, je dobré ohlédnout se zpátky a více popřemýšlet nad svým životem. Ony ty energie nás samy do minulosti a do všeho co je špatně uchopené povedou, avšak my bychom se tomu neměli bránit a brát to spíše jako možnost uzavřít vše, co není vyřešené a vylepšit si své stávající žití. Tedy vracející se minulosti nebránit, ale pustit se do jejího vyřešení. Mohou to být staré vztahové záležitosti, nevyříkaná témata, bolestivé zkušenosti v nás, které jsme ještě nepřijali či posvícení si na svůj způsob života, který nám brání ve šťastném a pohodovém bytí.


Do října budeme konfrontováni se vším o čem s tvrdohlavostí a zarputilostí tvrdíme, že je pravdivé. Ukáže se pravda, uvidíme to ve svém životě bez růžových brýlí, což nás může vyděsit, na druhou stranu půjdou veškeré naše lživé postoje a sebeklamné iluze do pozadí. Ve svém životě se až do října budeme více zastavovat a svou chvíli "čekání na změnu" si zkrátíme přemýšlením. Nikam nepojedeme, nýbrž postojíme na místě, ale v naší mysli se odehraje příběh. Uvidíme sami sebe, jak se vracíme na různá místa, kterými už jsme prošli, uvidíme, jak jsme i hozeni zpět k lidem, který nějaký úsek cesty šli s námi (nebo stále jdou) a vrátíme se v mysli přesně tam, kde se stalo něco, co nemáme vyřešené nebo co je špatně v našem životě uchopené. Co jsme si neodžili, neodpustili, od čeho jsme nějakým způsobem utekli moc rychle nebo co stále odkládáme. Někdo bude hozen následující týdny a měsíce do svého dětství, někdo do období ke svým bývalým manželům/manželkám či bývalým partnerům/partnerkám, do svých bývalých prací, do řešení s majetkem, bydlení, do vyřešení si finanční situace nebo již zmíněného špatně nastaveného životního stylu. Budeme donuceni přemýšlet nad svým životem proto, abychom ho uchopili lépe.


Tématem bude odprostit se od toho, co nás svazuje a brzdí a nastavit si nové životní podmínky, obměnit svůj život.

Nemusí to být vždy minulost, můžeme se vrátit i tam, čím jsme obklopeni nyní, ale z čeho se nám nedaří vymanit. Jednoduše do všech možných situací, které v sobě skrývají něco, co nás brzdí v rozjezdu.


Pluto jako planeta nevědomí a tajemství, která již nyní odhaluje všechny naše destruktivní, avšak nevědomé vzory chování. Saturn, který stojí především za zkouškami a překážkami, nás od 23.5. prozkouší, jestli všechno to, co jsme se poslední 3 roky učili, chápeme, a hlavně, jestli to umíme použít v praxi a Jupiter, planeta štěstí a hojnosti, nás od 20.6. vyzkouší z toho, jestli nejsme tak trochu líní a nečekáme, že nás vždy někdo nebo něco zachrání a vytáhne z bryndy. Vzhledem k tomu, že ale po 12 letech přešla dobrotivá planeta Jupiter do znamení vodních Ryb, pomůže nám ve veškerém řešení naše intuice. Vnímejte své pocity, soustřeďte se na to, co Vám říká srdce, co někde hluboko cítíte jako to správné. Ignorováním svého hlasu se budete točit v kruhu a opakovat lekce. Jupiter v Rybách je výborné postavení pro rozvoj svých talentů, pro naučení se vnímat svou intuici a pro vzdělání v duchovních oblastech. Přiblížíme se k sobě, ke svému nitru a sloupneme slupky, kterými jsme se v nedávných měsících obalili. Začneme v mnoha směrech nanovo a jinak.




Přeji nám všem do dalších týdnů a měsíců hodně štěstí!


Autor: Tereza

bottom of page