top of page

KARTA PRO AKTUÁLNÍ OBDOBÍ, PRO SOUČASNÉ DNY



Byla to dlouhá cesta. Únavná, vyčerpávající a složitá. Nic, co by se dalo lehce přejít. Loďka, na které se muž na kartě pohyboval (říkejme mu dle mytologického tarotu Iásón) je z celé té cesty plná děr, jen tak tak, že doplula na břeh. Iásón se, i přes to, že doplul v pořádku, necítí naplněn. Má pocit, že se mu nic nepodařilo tak, jak si představoval. Cítí se zklamaný, vyčerpaný, cítí tíhu, úzkost a neskutečnou únavu. Hlavou se mu honí myšlenky na to, že vše co bylo jeho přáním, mu stejně nepřineslo pocit radosti a štěstí. Proč? Proč, když za tím tak tvrdě šel? Dal do všeho neskutečné úsilí, proč se pořád necítí naplněně? Proč má pocit, že mu něco utíká mezi prsty? Že není tam, kde by měl být?

Na první pohled se mohou zdát jeho myšlenky nepochopitelné. Ujel obrovský kus cesty, dokázal porazit mnoho překážek a v pořádku přistál, i přes všechny ty trhliny v lodi, na břeh. Tak proč se necítí šťastně?


Je to tím, že má za sebou dlouhou cestu. Cítí se znavený – psychicky i fyzicky. Jeho nedávná pouť byla náročná. Učila ho být ještě lepším. Učil se pracovat se svými pocity, emocemi, poznával se s různými osobami a v jiných, jemu vzdálených situacích. Naučil se toho tolik, že se není čemu divit, že je vyčerpaný a jeho loďka potřebovala na břeh. Dorazil znavený, loď rozbitá, ale v sobě má zkušenosti. A to je něco, co mu nikdo už nevezme. Do svého dalšího života je moudřejší, uvědomělejší, chytřejší a vědomější. Už věci neuvidí tak, jak je viděl před několika lety, nebo i před pár měsíci. Uvidí to všechno jinak. Jenže tenhle úhel pohledu ještě Iásón postrádá. Nedokáže se teď aktuálně podívat na ty věci, které prožil s odstupem a vděčností, protože jsou příliš čerstvé a některé okamžiky se musí zahojit.

Iásón si musí dát na čas. Musí si to vše srovnat v hlavě. A my, jako pouzí pozorovatelé, naprosto chápeme jeho stav, kdy došel do bodu, kdy už jednoduše nemůže. Zachvátily ho pocity lítosti, zklamání a frustrace, nejvíce však pocit bezmoci a rezignace. Iásón rezignuje aktuálně na všechno, protože se dostal do fáze, kdy nevidí žádné jiné východisko své situace. Postrádá naději a víru, a proto si sedl, opřel se o své ruce a čeká. Je v čekací fázi, můžeme napsat i v tranzitní zóně o které jsem se v nedávném příspěvku zmiňovala...




RADA

PRO AKTUÁLNÍ OBDOBÍ

Každá karta má vždy mnoho významů, avšak i tak by se ty všechny daly spojit do jednoho obecného. Tuto kartu jsem vytáhla jako RADU PRO AKTUÁLNÍ OBDOBÍ. Každý den během konzultací totiž poslouchám, jak se cítíte už celou touto situací vyčerpaní a unavení. Jak už toho je moc.. Jak na Vás hodně věcí padá a necítíte se ve svém těle, ale i celkově sami v sobě dobře. A upřímně.. je to zcela pochopitelné. Ani mě nepřekvapilo, že tato karta vypadla. Nicméně radou této karty je VYDRŽET. Desítka holí hovoří vždy o posledním stupínku toho dlouhého schodiště, po kterém jsme již vystoupali. Máme za sebou obrovský kus cesty a nyní jsme došli na jeho samý konec. Cesta však byla příliš dlouhá a příliš složitá. Jsme vyčerpaní a unavení, bez nálady, bez energie, uzavírající se do sebe, přemýšlející, shrnující, možná už nás ani nic pořádně nebaví.. Došli jsme na konec své cesty a nemáme potřebnou energii k tomu, abychom se vydali dál. Možná, že jsme i ztratili potřebný náboj k tomu vydat se dál. Proto si odpočiňme. I přes to, že se nám může zdát, že třeba stejně nic jiného neděláme, odpočiňme si vědomě. Udělejme si to během dne hezké. Vytvořme si něco, na co se můžeme těšit.


Desítka holí je často o čekání, které slouží k očistě. Máme si vše v hlavě srovnat, naučit se své myšlenky uchytit, udělat si v nich pořádek. Protože až budeme trochu více plni energie a potřebného odhodlání, AŽ PŘIJDE ČAS, vezmeme to všechno vymyšlené a naučené, a začneme jednat. Nikam se však teď nehoňme. Nevytvářejme na sebe tlaky. Bylo by nám ještě hůř. Nechme to plynout, zregenerujme se malými radostmi, ale také se zároveň nastavme na nový začátek. Snažme se nepadat do příliš velké frustrace a sebelítosti. Zažehňeme v sobě víru, že vše bude nakonec dobré. Co dobré,.. přímo skvělé!

A i přes to, že dnešní článek není pro všechny, věřím, že těm, kterým je určen, doputuje.

Mějte pěkný den!


Autor: Tereza

bottom of page