top of page

MUŽI A TRANSFORMACE VE VZTAZÍCH

Aktualizováno: 25. 4. 2023




Pohodlně se usaďte, dnes mám pro Vás článek opět o vztazích a především vytáhnutí hlavního tématu, který se v poradně často řeší.


Vnitřní transformací neprochází v dnešní době jen ženy, ale ve své poradně se setkávám i s muži, kteří se rozhodli hledat cestu, jakým způsobem dál žít a řešit své problémy. Spousta mužů často otevírá oči, protože ženy vedle nich se mění a oni jim nerozumí. Nechápou co se stalo, že od nich žena s i s dětmi odešla, nerozumí tomu, proč má najednou žena spousta nároků, když celých 20 let jí nic nevadilo. Muži často přichází do poradny kvůli tomu, aby pochopili co se jim v životě děje a jaký pro ně mají různé cesty význam.



KDYŽ PŘIJDE MUŽ DO PORADNY...


Když přijde muž do poradny, v nejčastějších případech je to kvůli tomu, že zažil nějaké překvapení, náraz, šok, který mu naruší jeho životní iluzi pohody, ve které dosud žil. Bohužel si nevšiml, že těch pohodových 20 let, ve kterých byl se svou manželkou, neplatilo pro ni. Ona v klidu rozhodně nebyla. V různých chvílích zaznělo z jejích úst „já už nemůžu“, „posloucháš mě vůbec?“, „mohl bys také někdy vymyslet nějaký program Ty.“ To on ale nepostřehl. Proč?


Nebyl vychován k tomu, aby vnímal ženy. Nikdo ho nenaučil si ženy vážit, respektovat ji či ji opravdu naslouchat. Vyrostl často s maminkou, která žila v nastavení nevnímání sama sebe, určitě u ní nemůžeme mluvit o nějaké sebelásce. Často jela jako robot co by se mělo, jaká by měla být.. Mužský vzor muže byl taktéž ne příliš dobrý, protože buď se otec v rodině neprojevoval a hlavním rozhodčím byla maminka, nebo byl otec direktivní a svými příkazy, kritikou a tvrdostí vzal muži opravdovou mužskost, tudíž se pak daný muž nechoval celou dobu jako chlap, ale pouze jako malý kluk.

A takto jako malý kluk vyšel z rodiny, našel si vedle sebe někoho, kdo byl zase v roli holčičky, se stejně pokřiveným sebevědomím a pocitem, že aby za něco stala, musí pro druhé udělat první poslední. Tak to přece hodná holka dělá. Jenže tato holčička vlivem okolností za těch x let vztahu dozrála, stala se z ní žena a chtěla za to vše, co dělá, být svým partnerem vnímána a oceněna. Jenže její muž zůstal nadále klukem. A dokud jemu samotnému to nedošlo, uvědomuje si to až ve chvíli, kdy se žena rozhodne to dále netolerovat a to celé mezi nimi ukončuje.


A proto vztahy, kde je mužům a ženám často přes 40, se rozpadají. Pomalu, ale postupně. Nefungují totiž staré principy vztahů, podle kterých jeli jejich rodiče. Je doba uvědomování si a možností. A žena, která má pocit, že je 20 let svým partnerem nevnímaná, se prostě jednou rozhodne, že tohle nemá dál zapotřebí a ze vztahu odchází.



Muž se najednou probudí a zachová se dvěma způsoby:


  1. Začne si uvědomovat opravdovou realitu jejich vztahu, začne si vzpomínat na ženino volání o pomoc už za dobu vztahu a najednou mu dochází jeho ignorace a pohodlnost, vnímá, že se jí neptal na její potřeby, netrávil s ní čas, nezajímal se. Dochází mu, že to celé bral jako samozřejmost a na těchto věcech začne postupně makat.

  2. No a pak je tu druhá skupinka, a to jsou muži nebo spíše stále chlapci, kteří začnou kolem sebe kopat, začnou si na ženu stěžovat, nadávají a chovají se doslova jak malí kluci, kteří zjistili, že jim někdo vzal autíčko na hraní. Tito muži jsou bohužel odsouzeni k tomu, aby jejich další vztahy zkrachovaly (tedy pokud si nenajdou vedle sebe holčičku, ze které se ještě nestala žena).


Toť jen zamyšlení v dnešním volném dni. Samozřejmě musím dodat, že ne všechny vztahy jsou podle tohoto scénáře, ale abych byla upřímná.. je to ten nejčastější, se kterým jak muži, tak ženy do poradny přicházejí. Zároveň chci napsat, že v něm neviním nikoho, vesměs za rozpad vztahu mohou vždy oba dva, jen nabízím častý opakující se scénář, který je při konzultacích řešen a který má často stejný původ..


 

TIPY NA DOBRÉ PSYCHOLOGY, TERAPEUTY PRACUJÍCÍ S NAŠIMI VZORCEMI A NASTAVENÍMI.


Ženám doporučuji sledovat ohledně práce na sobě třeba:



Mužům může některé věci pomoci pochopit třeba:


 

Autor: Tereza

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page