top of page

OBDOBÍ LEDNA

Nacházíme se v období Kozoroha, které začalo zimním slunovratem a pokračovalo navazujícími vánočními svátky. Od tohoto dne se dny prodlužují, tmy začíná ubývat, světla přibývat. Nejtemnější část roku trvající 12 dní již máme za sebou, nyní jsme v období nejstudenějších dnů a večerů. K čemu je toto období dobré?


Dle toho co nejen slyším všude kolem sebe, ale i sama vnímám, je toto období důležité pro náš vnitřní odpočinek. Zima je symbolem spánku, v přirozeném přírodním koloběhu je typické, že tento čas lidé odpočívali a nabírali síly do dnů, kdy zase začne práci na poli a naplno v hospodářství. Krajina je tiše pokrytá sněhem a ledem jako peřinou. Navenek se může zdát, že veškerý život ustal, avšak v hlubinách, v zemi, se začíná pomalu zvedat nezadržitelná vlna života.

Vládne planeta Saturn, která představuje moudrého starého učitele, který nás nutí využít tento čas k přemýšlení a analyzování svého života. Můžeme silněji než kdy dřív hledat smysl života, neboť Kozorohům se odpradávna říká hledači pravdy a smyslu. Vylézat spolu s hledáním mohou naše zasuté pocity viny a křivdy, dochází k období, kdy se máme smířit s tím co bylo a svůj zrak otočit více směrem k tomu, co bude. Máme si udělat plán, snažit se uskutečnit své nápady a postupně jich dosáhnout. K tomu je toto období určeno – přemýšlet nad tím jak žijeme a to, co se nám nelíbí, změnit.



ZDRAVÍ - LEDVINY


Lednovému měsíci, ale také ještě polovině února, dle čínské medicíny, přísluší ledviny, proto je důležité toto období dobře hlídat pitný režim a své tělo doslova prolívat vodou tak, aby se odplavily veškeré nečistoty. Pomoci si samozřejmě můžete bylinkami, ideální je Přeslička rolní, která je nejtypičtější zástupce Saturnu. Na Zemi žije více jak 400 milionu let. Kdo chce ledvinám pomoci, doporučuji pořídit čaj přímo namíchaný pro podporu tohoto orgánu – například od Serafinu (odkaz zde).


Ledviny jsou párový orgán, psychosomaticky souvisí se vztahy.


Veškerá žárlivost, majetnickost, potlačování sám sebe v zájmu druhých, neradost z našich partnerských vztahů ledviny oslabuje a ty mohou po nějakém čase zvolat "adios", což asi všichni tušíme, že není ideální, přesněji pro naše tělo je to spíše katastrofální. Ledviny, stejně tak jako játra či slinivka - nejdůležitější orgány pro očistu těla - neukazují svou nespokojenost hned, nicméně když už si začnou stěžovat, že s nimi nedobře zacházíme, bývá to už vážné. Nespokojenost ledvin se projevuje často tmavými kruhy pod očima, zavodňováním, studenými nohami či nadměrným pocením. Psychicky pak lítostivostí, smutkem a strachem. Dodejte proto ledivnám tyto měsíce co potřebují a samozřejmě i v mysli si zkuste vyřešit své vztahy s druhými a zapracujte na veškerých výše zmíněných negativních pocitech.


Příští týden vstupujeme do Vodnáře, který přichází zase s jinými tématy, nicméně teď se zkusme ještě soustředit na své plány do budoucna a udělejme si jasno v tom, co chceme. Pusťme staré a začněme nové. Je na to ideální čas.



Pěkný den!


Autor: Tereza

bottom of page