top of page

VELKÝ PÁTEK 10. 4. 2020

Aktualizováno: 14. 4. 2020

Pěkný sváteční den! Dnes je pátek, den smutku, jak se dle lidových tradic tomuto dni vždy říkalo. Nekonají se mše, nezvoní zvony, ani varhany, mnoho domácností bylo na Velký pátek utišených - lidé v nich málo mluvili, nepracovali, jedli pouze postní jídla a trávili den často v modlitbách, vzpomínkách či jen malou prací kolem jejich stavení. Tento den byl dokonceoznačován jako nejtišší den v roce. A proč?



Protože tento den, jak asi všichni víte, si lidé připomínali ukřižování Ježíše Krista a tichem chtěli uctít jeho památku. Vstávalo se před východem slunce a odcházelo se společně omýt k potoku. Tímto každoročním ceremoniálem lidé věřili, že jsou uchráněni před veškerými nemocemi. Celý den se nesmělo hrabat v zemi, ani s ní nijak hýbat, hospodyně nepraly žádné prádlo, protože říkaly, že místo do vody by prádlo namáčely do Kristovy krve. Většinu zvyků a průběh celého dne popsala velmi pěkně ve své knize Babička i Božena Němcová, která zmiňuje i to, že někdy museli lidé kvůli ranní očistě dokonce vysekat díru do ledu, aby se vůbec dostali k vodě.


Co se o tomto dnu i všude možně dočtete je, že Velký pátek byl vždy dnem plným záhad a kouzel. Věřilo se, že tento den mají jakékoli magické úkony, veštby a rituály obzvlášť velkou sílu a účinnost. Nejenom, že se dle lidových pověr otevírala země, aby odhalila na krátkou chvíli ukryté poklady, ale také, protože lidé nemohli tento den pracovat, se prováděly magické rituály na polích. Muži se snažili vyhnat krtky, které jim na jejich pracně obdělávaných polích dělali neplechu, hospodyňky zase předly a šily prádlo, protože věřily, že kdo má v šatech alespoň několik stehů ušitých pašijovými nitěmi, bude chráněn před uhranutím. O čem už jsem se také zmiňovala na stránkách je půjčování věcí. Řada pověr se vázala na strach z moci čarodějnic, které mohly půjčené věci snadno očarovat, především jakékoli pomůcky, které se používaly k dobytku (vědro na vodu, měchačku,..).


Ať už dnešní sváteční den oslavíte jakkoli, věřím, že si ho užijete v co největší pohodě. Krásné Velikonoce Vám všem!



Autor: Tereza

Autor obrazu: Dave Vaanderlan

bottom of page