top of page

ŠKAREDÁ STŘEDA 8. 4. 2020

Aktualizováno: 14. 4. 2020

A máme tu středu! Středě se v Pašijovém týdnu - neboli týdnu před Velikonocemi říkalo nejčastěji škaredá nebo také sazometní či smetná.


Název "sazometní" nebo "sazometná" si asi umíme odvodit všichni - hospodyně tento den pokračovaly v úklidu vymetáním sazí z komínu, neboť je čekalo velké pečení. Ty movitější si zavolaly na pomoc kominíka. Byl to také poslední den úklidů, na zelený čtvrtek, který ná čeká zítra, se už dle pověr uklízet nemělo.


S názvem škaredá se můžeme setkat s několika odůvodněními. Nejčastěji se literární prameny shodují, že tento den se Jidáš škaredil na Krista a teto den ho také zradil. Proto se podle lidové víry nesmí nikdo toho dne mračit, jinak by se škaredil po všechny středy v roce. Takže jestli nechcete mít své další středy v roce na h****, nezapomeňte se dnes smát.😀


Když ho hospodyňky stihly, pekly také navečer Jidáše. Svým pokrouceným tvarem připomíná tato dobrota provaz, na kterém se Jidáš po zrazení Krista oběsil. Níže, kdo bude chtít, jsem Vám na ně přepsala recept.




RECEPT NA JIDÁŠE


Jidáše by svým tvarem měly připomínat provaz, na který se Jidáš kvůli zradě oběsil, myslím, že ale nebude vadit, když si tyto pletence každý udělá tak, jak se mu to bude nejvíce líbit. Přizvěte k pečení i děti, o zábavu bude postaráno. 🙂



INGREDIENCE

Na těsto:

500 g hladké mouky

polovina kostky droždí (přibližně 20 g)

50 g rozpuštěného másla

50 g cukru

2 celé vejce a navíc 1 žloutek

150 ml vlažného mléka

100 g nahrubo nasekaných mandlí

vanilkový cukr

citronová kůra

rozinky

Na potření po upečení:

30 g rozpuštěného másla

1 velká lžíce medu

30 ml rumu

Na posypání:

moučkový cukr



POSTUP

Na výrobu kvásku rozdrobte do vlažného mléka droždí s trochou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamíchejte. Nechte na teplém místě asi 10-15 minut vyběhnout. Do velké mísy s moukou přidejte vejce, vanilkový cukr a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, nahrubo posekané mandle, přilijte připravený kvásek a vše dobře propracujte. Pokud je těsto příliš tuhé, přilejte trochu vlažného mléka. Jakmile je těsto spojené, přeložte je na vál, dobře je propracujte dohladka a pod utěrkou nechte na teplém místě alespoň 30 minut vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.


"Hady" proplétejte, jak se Vám zlíbí: vytvářejte různé uzlíky, motanice, houstičky nebo preclíčky. Dozdobte rozinkami. Na plechu je nechte 15 minut dokynout a pak pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10-15 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřete rozehřátým máslem smíchaným s medem a rumem (nebo můžete použít ghí). Nechte je zaschnout a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.


A je to! Dobrou chuť! 🙂




Autor: Tereza


Recept a foto jidášů z:

Tradinář (Monika Kindlová, Martina Boledovičová)





bottom of page