top of page

TÝDENNÍ PŘEDPOVĚĎ (3.4. – 9.4.2023)


Krásné pondělní ráno! Vítám Vás u pravidelné týdenní předpovědi!


Předevčírem nám začal duben. I přes to, že tomu počasí příliš nenapovídá, začalo se nám jaro. Venku už začíná být déle vidět, dny se prodlužují. Tento týden je velikonoční, každý den má svou symboliku a ve velikonočním nebo také jinak zvaném pašijovém týdnu něco znamená.


Začínáme Modrým pondělím (dneska), ve kterém se zahajoval velký úklid.


V Šedivém úterý, kterému se také někdy říká žluté, se vymetaly pavučiny ze světnic.


Na Škaredou středu byl podle tradice zrazen Ježíš Jidášem. Tento den bychom se neměli mračit. Vymetali se saze z komína a pekli se jidáše (sladké pečivo, které se snídá ve čtvrtek).


O Zeleném čtvrtku proběhla Ježíšova poslední večeře. Tento den je vítáno vše, co je zelené. Měli by se jíst pokrmy se spoustou zeleniny a bylinek (kopřivy, špenát,..).


Na Velký pátek byl Ježíš ukřižován a pohřben. Podle pověstí se tento den otevírají skály, je to den zázraků a otevírání pokladů. Tento den bychom neměli pracovat se zemí, půjčovat si cizí věci a vyhnout bychom se měli praní prádla.


Na Bílou sobotu bychom měli bychom potichu, neboť tento den leží Ježíš druhý den v hrobě a je to proto den smutku. O této noci vstal Ježíš z mrtvých. Před kostely se pálily ohně, třáslo se ovocnými stromy, aby dobře rodily úrodu a vymetal se hmyz z domů.


V neděli je Boží hod velikonoční, v kostelích se slouží svatá mše, je čas radosti a oslav, slaví se Zmrtvýchvstání Páně. Tento den se po půstu jí maso, pečou se beránci a mazance, chlapci pletou pomlázky.


A Velikonoční pondělí se zahajuje koledováním. Zpívají se velikonoční koledy, hoduje se, pije se, končí oslava Velikonoc.



Co se týče astrologických konstelací, planety nám jedou pěkně přímo, žádná necouvá, což ukazuje na skvělé příležitosti udělat ve svém životě kroky k tomu, co chceme změnit či udělat jinak. Nic nám nebrání, máme otevřené možnosti. Tento týden se nám hned v pondělí přesouvá planeta komunikace a aktivit Merkur do Býka a ve čtvrtek ráno ucítíme vliv Váhovského úplňku, který otevírá téma mezilidských vztahů. O tom si však ještě napíšeme.


Mějte krásný týden!

Tereza

bottom of page