top of page

ZIMNÍ SLUNOVRAT (21.12.2022, 22:50 hodin)

Aktualizováno: 22. 12. 2022



Jule, Yule či oslava zimního slunovratu je staropohanský svátek, který najdeme ve většině kulturách, o kterých něco víme, u většiny domorodých kmenů.


Je tomu tak proto, že od Slunce a slunečního svitu, tedy jeho natočení se dříve orientoval každý člověk. Podle nejkratších a nejdelších dní se přirozeně odpichávalo a měřilo. Proto jsou tyto dva dny v roce (letní slunovrat a zimní slunovrat) považovány za jedny z nejdůležitějších.


Nejdelší noc, kterou slavíme o zimním slunovratu, je pochopitelně něčím strašidelná. S nocí se pojí neznámo, vycházejí noční šelmy a příšery. Dříve bylo k noci přistupováno s pokorou, neboť je to čas magie, tajemna, čas, kdy jsme blízko neviditelnému a neuchopitelnému. A proto se i věřilo, že když se překoná noc, která je v celém roce nejdelší, nebude pak hůř, ale naopak lépe, protože jsme zvládli všechny její nástrahy.


Slunce tuto noc umírá a znovu se rodí, dny se začínají prodlužovat.

Je to tedy oslava naděje, světla, plodnosti a lepších zítřků. Začínáme od znova.


V dnešní době slavíme Štědrý den, kdy se podle tradice rodí malý chlapec a přináší naději. Stejně tak, jako se dříve přistupovalo ke svátku Jule neboli oslavě Zimního slunovratu. Tuto noc stařec Slunce umírá a jako malý chlapec se znovu rodí a s ním přichází i nová naděje. Spousta těchto na první pohled církevních svátků a tradic vzniklo ve skutečnosti již v dávných předkřesťanských dobách. V kmenech a národech, které byly každý den v souladu s přírodou a jejími živly a principy.


Proto dnes, až se usadíte ke stolu a budete večeřet, zamyslete se nad tím, že právě dnešní noc je ta, na kterou dříve každý čekal. Dnes je TA noc. Ta, která byla slavena jako v dnešní době Štědrý večer.


Přeji Vám, ať je ve Vašich dalších dnech, týdnech a měsících naděje a víra, a ať Vás sluníčko provází na Vaší cestě životem.



Já se ještě před Vánoci ozvu s článkem o aktuálních astrologických konstelacích.


Krásný dnešní den a hlavně večer!


Autor: Tereza


 

VÍCE O TÉTO NOCI (článek z minulého roku): ZDE


bottom of page