top of page

ZIMNÍ SLUNOVRAT – JULE/YULE (21.12.2021 – 17:00 hodin)


Zdravím Vás všechny v magickém dni s magickým datem! Krásné úterý! Víte, čím je dnešní den výjimečný? Co naši předkové po tisíce let tento den oslavovali? Jak už jste si jistě podle názvu všimli, je to Zimní slunovrat nebo také jinak dříve zvaný svátek Jule.


V předkřesťanských dobách, dávno před narozením Krista slavili starogermánské a staroslovanské kmeny svátek završující celý rok. Protože v té době neměli kalendář a orientovali se podle Slunce a jeho svitu, svátek Jule pro ně byl odrazovým můstkem, dnem, u kterého věděli, že noc je nejdelší a den nejkratší. Podle něho pak dále odpočítávali ostatní dny a svátky, a tím tak věděli, v jakém ročním období se pohybují a přibližně jaké časové období aktuálně žijí. Slavení tohoto svátku sahá opravdu až do období tisíce let před Kristem, proto byl i významným svátkem po celém světě. Dříve se neslavili Vánoce, Štědrý den a nový rok, ten přišel až v době křesťanské, dříve se uctíval Jule. A co to vlastně znamená?



Kromě orientace času staropohané věřili, že právě v tento den Bůh Slunce umírá jako stařec a znovu se zase tento den rodí. Zimní slunovrat je tedy kromě orientace času také jakási oslava znovuzrození slunce. Hlavním prvkem byl oheň. Lidé zapalovali velké fatry, které měly symbolizovat úmrtí boha slunce, který se po zimním slunovratu opět rodí. Během roku postupně dospívá, nejsilnější je v den letního slunovratu, dříve zvaného Litha, následně chřadne, aby na zimní slunovrat opět zemřel a zase se zrodil. Oné noci mezi úmrtím a narozením tohoto starobylého slovanského božstva nastával na zemi chaos, zjevovaly se mýtické bytosti, kontaktovaly nás duše zemřelých a jediné bezpečné místo byla právě fatra, u které lidé probděli celou noc. Z toho důvodu se i v tento den dělaly mnohé rituály, aby si lidé udržovali během 12 dnů světlo, než bude mít Bůh slunce opět sílu je dál ochraňovat. Těchto 12 nocí byla temnota a temné síly v převaze, a proto bylo důležité se před nimi uchránit. Vykuřovalo se vonnými látkami, v obydlích se zavěšoval břečťan, jedle či jmelí, neboť tyto stálezelené rostliny byly symbolem životní síly, která nikdy neumírá. Rovněž také rozmarýn lékařský se v tomto období používal jako silný, éterický olej, který v zimě přinesl do všech domovů opět čistotu a světlo a na 12 nocí posloužil jako silná ochrana.


Noc, kdy se rodí nové slunce, je nejdelší v celém roce. Proto byla pro naše dávné předky tak magická a výjimečná. Po dobu 12 dnů se dělávaly již zmiňované rituály a předvídala se budoucnost. V této nejčernější době bychom u sebe měli správně nosit jantar – kámen slunce, který nám může pomoci překonat tyto dny bez následků. Kdo nemá jantar, je výborné používat i kámen citrín nebo přímo sluneční kámen.


Jistě jste si také všimli podobnost se slavením našich dnešním Vánoc. Jedlička, svíčky jako symbol světla, jmelí nebo třeba oslavování 1.ledna-2.ledna, kdy se dostáváme ze spárů temných sil a pokračujeme nanovo – novým rokem. Zdobení stromků je původně pohanským zvykem. Pestře pomalované a třpytivé předměty věšené na stromky symbolizovaly různá nebeská tělesa, která byla základem duchovního života – slunce, měsíc a hvězdy – a také představovaly duše lidí, kteří zemřeli v loňském roce. Dnešní zvyk obdarovávat se na Vánoce navzájem se vyvinul ze zvyku darovávat bohům různé dary.


Oslavte dnešní den a noc jak sami cítíte. Já, protože jsem narozená právě během těchto 12 dnů, a mé sny a vidění jsou tento čas zesílené, se jako každý rok očišťuji a přivolávám si do svého domova světlo magickými rituály. Sami si ale vymyslete ten svůj, důležité je, abyste mu plně věřili. Neměla by v něm chybět zapálená svíčka (nejlépe bílá či žlutá), vykouření břečťanem, jmelím nebo rozmarýnem lékařským své obydlí, nabít v tento den ideálně svůj citrín či jantar a nosit ho dalších 12 dnů u sebe a poprosit za všechny zemřelé a bloudící, aby našli svůj klid a vnitřní mír. Také můžete navštívit nějaké místo, které je nabité magickou silou, nebo místo, kde je Vám jednoduše dobře.


Slunovrat je krásný svátek, je to příslib naděje a nové síly. Den probouzejícího se slunce, které bude od zítřejšího dne den ode dne silnější.


Pěkně ho oslavte!


Autor: Tereza

bottom of page