top of page

CO NÁS ODDĚLUJE OD NÁDHERNÉHO ŽIVOTA?


Krásný den, vítám Vás u dalšího článku! Autorem tohoto článku nejsem já, nicméně rady, které se objevily v článku zveřejněném na portálu Duševní rozvoj, jsem si dovolila vypůjčit pro možnost inspiracovat se jimi.


A co nás tedy odděluje od nádherného života?

Samozřejmě to všichni víme. :-) Denně o tom čteme v časopisech, různých internetových článcích, rady chodí i z televize či lidí kolem nás. Ale upřímně.. kolik lidí, když to tak všichni víme, je opravdu šťastných? Ono totiž něco vědět neznamená podle toho žít.. a přesně v tomhle tkví úspěch a naše štěstí. Pojďme si společně připomenout, na co si dát pozor, co ze svého života vyřadit a naopak.. co zase začlenit.



 

1. Nedokončené věci Zbavte se minulosti tím, že shledáte a dáte do pořádku všechny své neukončené záležitosti. Doveďte až do konce všechno, co jste dřív začali: projekty, diety, konflikty, povinnosti, které jste na sebe vzali. Ať už je doděláte, svěříte jejich dokončení někomu jinému, nebo je prostě dotáhnout do konce odmítnete.


2. Ignorování přítomnosti Dnešek je výsledkem veškerých «dnešků», které byly před ním. Dobře prožitá přítomnost zcela přirozeně zakládá na pozoruhodnou budoucnost. Ušetřete dneska stovku a zítra budete mít ještě více peněz. Zkonzumujte dnes o pět set kalorií méně a zítra ztratíte na váze. Pouze to, co děláte dnes, ovlivňuje vaši budoucnost.


3. Absence priorit Nikdy se nepouštějte do něčeho, čeho se vám zrovna zachtělo právě v tu chvíli, kdy to chcete nejvíc. Jestliže okamžitě reagujete na to, co se zrovna ocitlo ve vašem zorném poli, nikdy vám nezbyde dostatek času na to, co je skutečně důležité. Nerozdělujte svůj čas podle svých priorit. Rozdělujte své priority podle svého času.


4. Sebeklam Lhát sám sobě, to je ta vůbec nejzhoubnější forma neúcty k sobě samému. Zamyslete se nad případy, kdy jste nebyli poctiví sami k sobě a nad tím, jak se to dá napravit. Slibte sami sobě, že se to nikdy a v žádné souvislosti nebude opakovat. A protentokrát k sobě poctiví buďte a dodržte slovo… «Už nikdy víc nebudu předstírat, že to, co jsem řekl, nemá žádný význam.» «Už nikdy nebudu sám sobě nalhávat, že překročit rozpočet není nic vážného.» A tak dále, vy už budete vědět.


5. Zavděčování se Pokud ve snaze každému se zavděčit a vyhovět pokaždé říkáte «ano», a to i když chcete říci «ne», budete jenom nešťastní, protože tak ztrácíte kontrolu nad svým časem a nad svou vlastní energií kvůli komukoli, kdo vás o něco požádá. Naučte se hájit své hranice a osvobodíte se.


6. Úniky energie Každodenní krize a problémy by vás neměly zbavovat energie. Život musí jít tak, jak jste si ho naplánovali, podle vašeho rozvrhu. Musíte se vědomě rozhodnout: zjednodušit své úkoly, zorganizovat své okolí a svůj život uspořádat tak, aby vám to umožňovalo žít tak, jak chcete.


7. Stížnosti namísto dotazů Dostáváte tolik, kolik žádáte. Stížnost, to je pasivní pozice, nikoli aktivní postoj. Rozhodněte se vědomě, že budete lidem jasně dávat najevo, co chcete, že je budete žádat a ne si jim stěžovat.


8. Nedostatečné rezervy Bez rezerv za zády budete přijímat rozhodnutí založená na nedostatku… peněz, času, energie. To vás přivede k chybám a ztrátě příznivých možností. Systematicky a vytrvale vylučujte ze svého života některé věci až do té doby, dokud nebudete mít solidní zásobu času a peněz – a poté začněte z tohoto výchozího bodu.


9. Touha namísto plánování Dělejte něco! Jestliže jen tak sedíte, «naplněni touhou», aby se něco stalo jaksi samo od sebe, opravdu těžko se toho dočkáte. Vytvořte si plán a přeměňte ho v jednání. Pusťte se do toho!


10. Touha namísto plánování

Nepřežívejte. Žijte! Vnímejte každou chvíli, každý okamžik a naplno ho prožijte. Tohle je opravdové žití! A ještě něco - začněte s tím hned! :-)

Autor: Duševni rozvoj

bottom of page