top of page

LEDEN 2020

Název Leden se u nás v České republice odvozuje od slova led, dříve se mu ale také říkalo měsíc vlka. Leden je 1. měsíc v novém roce. Jeho prvenství z něj často dělá čas nových začátků a nového dobrodružství, vždy tomu ale tak nebylo. V 8. století př.n.l., v době kdy se zakládal Řím, platil za 1. měsíc v roce měsíc Březen. V tomto měsíci podle astronomie a astrologie začíná svou vládu 1. znamení zvěrokruhu - Beran, proto symbolizoval Březen vždy nové období, nový rok. Protože ale i toto postavení dnů a měsíců bylo z pohledu astronomů nepřesné, nechal Gaius Julius Caesar v roce 46 př.n.l. zavést nový kalendář, známý jako Juliánský. Do něho se přidaly nové dny a pár se jich zase odebralo, rok začínal poprvé datem 1. ledna. Když se potom v roce 1572 zaváděl Gregoriánský kalendář, ke kterému se postupně přidaly všechny státy, 1. leden již zůstal jako první den nového roku. Je však důležité napsat, že 1. leden byl vzhledem k přírodnímu koloběhu nastaven nelogicky, uměle, pouze pro sjednocení časovosti pro všechny státy. O začátku roku 1. ledna můžeme mluvit spíše jako o dohodě novodobé civilizace, aby nebyly mezi státy časové nesrovnalosti.



S novým kalendářem se taktéž zkrátilo 8 ročních období na 4.

Původních 8 období se jmenovalo:


  1. pozimek čili předjaří,

  2. jaro neboli vesna,

  3. podlétí,

  4. léto,

  5. polétí,

  6. podzimek čili podzim,

  7. předzima

  8. zima



Tento cyklus roku symbolizoval prazáklad našich obyčejů a svátků, které na našem území slavili Keltové, Germáni a nakonec Slovani. Rok se skládal ze 2 hlavních svátků, Jule a Litha, tedy letního (20.6. nebo 21.6.) a zimního (21.12. nebo 22.12.) slunovratu a dvou dnů, Ostary a Mabonu, tedy jarní (20.3. nebo 21.3.) a podzimní (22.9. nebo 23.9.) rovnodennosti. Kromě těchto svátků se slavily také výrazné zvyky a obyčeje, které taktéž rozdělovaly rok. Jsou to pro nás stále známé Hromnice – Imbolc (2.2.), Pálení čarodějnic - Beltain (30.4.), Dožínky - Lammas (1.8.) a Dušičky - Samhain (2.11.).


V lednu slavíme kromě Nového roku také Tři krále, Kašpara + Melichara + Baltazara, kteří přišli dle Bible za Ježíškem do Betléma a přinesli mu vzácné dary: zlato, kadidlo a myrhu. První neděle po Třech králích pak začíná tzv. Masopustní období, které představovalo dobu zábav, zabijaček, hodů a vyvrcholilo masopustním průvodem s maškarami, konané pak v únoru.



PŘEDSEVZETÍ


Když se odkloníme od dřívějšího kalendáře a starých zvyků a tradic, musíme zmínit i předsevzetí, které se s lednem pojí. U někoho je takové každoroční předsevzetí téměř povinností. Něco si slíbit, být ještě lepší, dosáhnout kýženého stavu, kdy si můžeme s hrdostí a pýchou říct: „zvládl jsem to.“ Ale kolik lidí je opravdu tak trpělivých a vytrvalých, že svá předsevzetí opravdu dodrží? Že vytrvá v jejich plnění a nastaví si to jako svou normu? Asi víme, že ne vždy se to povede. Proto, i přesto že já sama jsem vytrvalý Kozoroh, si osobně na předsevzetí příliš nehraju. Pocit, že něco musím je pro mě jak červené blikající světélko uteč!, takže z předsevzetí, které ve mně vyvolává pocity nucení, není nic.


Na co ale každý rok hraju je můj každoroční seznam, který si sestavuji vždy na začátku roku. Beru si k sobě svůj diář již uplynulého roku, jedu měsíc po měsíci a hledám důležité okamžiky, které se v roce uplynulém odehrály. Připomínám si tím tak všechno to, co jsem zažila. Smutné i radostné okamžiky, nová setkání, nové zkušenosti, nové cesty, ale také věci, které cítím, že jsem chtěla a nepodařilo se mi jich dosáhnout. Z tohoto seznamu si pak vytvářím jakýsi „přací seznam“ věcí, které bych chtěla v novém roce zažít. Na jaká místa bych se chtěla podívat, co bych chtěla zkusit, ale i co omezit a na co si dávat pozor. Nekladu na sebe žádné nátlaky, spíše se zamýšlím a připomínám si, co by šlo lépe. Takhle pak porovnám všechny seznamy uplynulých roků, abych se mohla pochválit nebo naopak vyburcovat k ještě většímu tempu, nebo prostě a jednoduše ke změnění směru.



ASTROLOGIE


Když se podíváme na astrologické postavení, leden bude z tohoto pohledu pro celý rok 2020 dosti významný, neboť nás čeká několik důležitých konstelací, které tak trochu určí náš další směr.


První z nich se uděje 10.1., kdy se naplno projeví celistvá Luna ve znamení Raka. Tento Úplněk bude velmi silný na naše emocionální prožívání, pár dnů před a pár dnů po se dají předpokládat záchvaty a výbuchy emocí, které nebudeme umět kontrolovat a budeme mít problém vidět věci objektivně a nezaujatě. Emoce jsou však pouze naše ukazetele a díky nim si máme uvědomit, co je špatně, co nás vlastně doopravdy štve, co nám vadí, ale i co nám přináší radost a naplnění.


Tyto stavy také podpoří Uran v Býku, který se hned den poté (11.1.) rozjede přímým směrem. Protože je Uran planeta změn, můžeme očekávat celkem zásadní rozhovory, zvraty v oblasti financí, bydlení, práce, ale i vztahů. Vše, co bylo pozastavené se jakoby probudí a my se nebudeme stačit divit, co se to děje. Jako kdyby led začal tát a najednou bylo vše jasné. Bude důležité stanovit si své priority a hodnoty, vědět co chci a udělat si plán. Duše, které plán mít nebudou, můžou pak v dalších měsících naprosto ztratit směr a začít na své cestě bloudit. Je dobré vědět, kam vlastně mířím. Protože žádná planeta od tohoto data nebude v retrográdu, tedy zpětném chodu, dá se předpokládat silný rozjezd vpřed ve všech oblastech. Mnoho věcí se pohne, rozhoupe, a to přesně tím směrem, jakým budeme chtít. Proto zmiňuji důležitost vědět, kam vlastně mířím.


12.1. se může vlivem konjunkce Merkuru, Slunce, Pluta a Saturnu a také Jupitera a Jižního uzlu ukončit něco, co se nestihlo v roce 2019. Kromě toho, že Kozoroh ukončí 20.1. svou vládu a předá ji Vodnáři se stane ještě jedna zásadnější konstelace, a to u Lilith.


Tento temný bod se bude 27.1. stěhovat z Ryb do 1. znamení zvěrokruhu – ohnivého Berana. Po celých 9 měsíců ucítíme jistý vnitřní pohon změnit svůj dosavadní styl života. Možná změnit práci, vztah, dělat více to, co mě baví, ale bude nám jisté, že zadarmo to nebude. Do toho budeme pociťovat Beranní vztek, takže se dá přepokládat, že v mnoha situacích budeme jednat poněkud ukvapeně, útočně a bojovně. Bude důležité hlídat si, aby nám vztek, který z nás poleze, úplně nezatemnil mozek. 🙂



ZDRAVÍ


Podle čínské medicíny je v měsíci lednu ohrožen močový měchýř. Tento orgán, který shromažďuje a vylučuje moč, odpad, který je produkovaný ledvinami, podpoříme dostatkem vody. Jedině tak se z těla odplaví nepotřebné chemikálie a jedy. Ženy by měly v tomto měsíci, a nejen v něm, hodně pít kontryhelové a šípkové čaje, které dávají naše ženské orgány dohromady.


 

PŘEDPOVĚĎ PRO JEDNOTLIVÁ ZNAMENÍ


Předpověď pro jednotlivá znamení je i tentokrát více zobecňěná. Jedna karta, která byla vytáhlá u jednotlivého znamení symbolizuje radu na co se zaměřit, kam směřovat svou pozornost, či čemu se tento měsíc vyhnout.




BERAN

karta Izolace


Milí Berani, v měsíci lednu se nezavírejte ve své ledové bublině a neodpojujte se od svých citů a emocí, protože k tomu budete mít tendenci. Nic necítít, nic příliš neprožívat, to je dost možná Vaše aktuální heslo. Tato emoční stopka je ale pouze prodlužování stavu, který stejně jednou bouchne. Vaše téma měsíce jsou tedy EMOCE. Nezavírejte je v sobě, ale naučte se s nimi lépe pracovat. Dost možná se Vám staly nebo budou v průběhu ledna dít nějaké nepříjemné situace, a Vy si budete zakazovat je prožít, cítit opět to zklamání, bolest nebo bezmoc. Nehledejte, proč se Vám situace dějí, ale zaměřte se právě na své prožívání.



BÝK

karta Blázen


Milí Býci, karta Blázen ukazuje u Vás opravdu na nový začátek a nový směr. Záleží na Vás jakým směrem to bude, ale nejen karty, ale i hvězdy (Uran v Býku, který se rozjíždí od 11.1.) doporučují nějakou změnu. Dejte si nové cíle, zapátrejte v tom, co byste chtěli jinak, co nového byste rádi zažili, zkusili, ale i co nevyhovujícího odstranili. Vaším tématem je ZAČÁTEK. Dbejte tedy na to, abyste v tomto měsíci opravdu začali něco nového. Nebraňte se změně a naopak ji do svého života přivítejte. V moha věcech už u Vás vlivem Urana změna přišla, ale spíše v podobě uvědomění a pochopení. Te´d to bude chtít opravdovou realizaci.



BLÍŽENCI

karta Vedení


Milí Blíženci, karta Vedení ukazuje, že potřebujete trochu navést, nasměrovat, a to ideálně od někoho zvenčí. Možná to tak úplně necítíte a nalháváte si, ale karty prozrazují, že se můžete sami v sobě mást, že věci nejdou tak, jak byste si přáli nebo jdou pomalu, těžce. Pokud Vám nejde odkrýt to, co drhne a nejste si jistí co pro zlepšení máte udělat, hledejte venku. Kupte si knížku, ke které Vás Vaše srdce povede, poraďte se s kamarádkou či využijte možností konzultace u nějakého odborníka či terapeuta, neboť je Vaším tématem ODEVZDÁNÍ SE. Nebojte se odevzdat, nechte se nasměrovat.



RAK

karta Intenzita


Milí Raci, Vaše karta se jmenuje Intenzita a hovoří o tom, že věci, které se nehýbaly mohou konečně pohnout. Důležité je však se zastavit u slova mohou. Věci se opravdu mohou pohnout, ale také nemusí. Bude záležet na Vaší energii, jakým směrem půjdete, jak si určíte svůj další směr. Zda budete nadále čekat, a očekávat, že se stane něco samo od sebe, nebo pro novou cestu začnete něco dělat. Vesmír Vás posílá nové příležitosti a Vy byste ideálně neměli čekat ani minutu a začít jednat. Tak, jak čekáte na zázrak, můžete čekat totiž i další měsíce. Celá věc záleží jen a jen na Vás. Vaše téma pro leden je tedy ZAČÍT s nevyhovujícím NĚCO DĚLAT a PŘESTAT ČEKAT, ŽE se to nějak samo zařídí.



LEV

karta Ticho


Milí Lvi, Vaše karta se nazývá Ticho a hovoří nejen o potřebě, ale hlavně o nutnosti se stáhnout a jen pozorovat. Vaše téma je přímo v názvu vytažené karty – TICHO. Nic velkého nezačínat, nic nedělat, ale opravdu jen pozorovat a vše co kolem sebe vidíte a slyšíte si v sobě srovnat. Váš Leden není o změně, ale o pozorování toho, co chcete změnit, změna u Vás přijde sama, pokud budete dobře pozorovat svůj život. Nechoďte tento měsíc tolik mezi lidi, ale zamiřte spíše do přírody, meditujte, dělejte činnost, která Vás uklidní a nikam nechvátejte. Potřebujete být v tichu. Vaším úkolem je teď se stáhnout a jen být.



PANNA

karta Projekce


Milé Panny, Váš Leden se bude odehrávat pod kartou Projekce, která symbolizuje téma ZRCADLENÍ. Tato karta Vám připomíná, že každý v našem životě je nám takovým zrcadlem, menším nebo větším. Žádná osoba není v našem životě náhodná, nikdo nepřišel jen tak, každý člověk, kterého jsme poznali má v našem životě důležitý úkol. Proto, podívejte se kolem sebe, posaďte se, vemte si papír a tužku a zamyslete se nad tím, jaké lidi máte kolem sebe a přijďte na důvod proč. Proč tyto lidi máte ve svém životě? Partnera, děti, rodiče, kamarádky, kolegy/ně, zaměstnavatele, psy, kočky? Co se díky nim učíte? Co si díky těmto lidem uvědomujete? Co Vám dávají za poznání? V tomto měsíci se podívejte na lidi kolem Vás a snažte se přijít na důvod toho, proč je ve svém životě máte. Pro další měsíce je toto uvědomění důležité a mnohé Vám pak může ulehčit.



VÁHY

karta Odkládání


Milé Váhy, Vaše karta na první měsíc v roce se jmenuje ODKLÁDÁNÍ a je pro Vás spíše radou. Nic neodkládejte a začnetě jednat ve věcech, které cítíte jako důležité pro Vaší nutnou změnu. Termín odkládání je dosti rozsáhlý a můžeme si pod ním představit řadu situací a řadu věcí. Můžeme z různých důvodů odkládat své záliby a koníčky, můžeme odkládat rozchod, také se můžeme pořád vymlouvat ohledně zlepšení svého zdraví nebo i zkvalitnění své práce. Věcí, které odkládáme je celá řada a proto Vám radím si tento měsíc sednout a zeptat se upřímně sama sebe, co pořád odkládám. Do čeho se mi nechce a přitom tuším, že mi to udělá dobře? Čemu se vyhýbám a přitom a uvnitř vím, že to může být do budoucna to nejlepší rozhodnutí? Nebuďte líní a začněte dělat konečně to, co cítíte jako správné.



ŠTÍR

karta Sen


Milí Štíři, na leden Vám vypadla karta, která se jmenuje Sen. Víte o čem je? Co symbolizuje? Možná tušíte správně, že Vaše téma je dle této karty téma NAIVITY. Dávejte si tento pozor na přílišné idealizování, ať už se to týká čehokoli. Idelizovat si můžete osoby, ale i situace, můžete sami sebe klamat tím, že je něco takové a přitom uvnitř sebe tušíte, že je to celé jinak a jen se Vám nechce přiznat si pravdu a tak jak je to doopravdy. Proto prosím, nebuďte naivní ani příliš idealističtí a nemalujte si něco, co není skutečné. Ušetříte si tím do budoucna v první řadě čas, ale také možná zklamání.



STŘELEC

karta Transformace


Milí Střelci, Vaše karta na leden je dosti silná. V tarotu se 13. tarotová karta nazývá Smrt, v Osho zen má název Transformace, ale téma je stejné. ZMĚNA. Sami se zamyslete nad tím, zda je to předpověď nebo rada, sami i bez mé nápovědy ucítíte, co tato karta znamená. Pro někoho je pouze radou dělat něco jinak, pro některé Střelce je karta přímo předpovědí velké změny a velkéhé životního přetočení. Zde Vám proto nemůžu napsat více. Snad jen, abyste se nebránili změně, protože ta dříve nebo později do Vašeho znamení stejně míří, ať přijde teď nebo za nějakou dobu, a Vy jako praví Střelci byste ji měli přijmout s otevřenou náručí. Vždyť právě Vaše znamení změnu potřebuje tak jako rybář potřebuje svůj prut. Tak se jí nebraňte a jděte žít.



KOZOROH

karta Dobrodružství


Milí Kozorozi, Vaše karta je více než pozitivní, a to je moc fajn. Jmenuje se Dobrodružství a ukazuje na téma HUMORU a NADHLEDU. Čeká Vás těžký, ale v důsledku velmi pozitivní rok, který Vás nasměruje přesně tam, kde máte na jeho konci být, a proto myslete na to, že vše se co děje, je pouze pro Vaše dobro. Jste cílevědomí, pilní, ale někdy až příliš vážní a právě karta Dobrodružství je přesně to, co teď potřebujete připomenout. Život totiž není jen o povinnostech, práci a plánech. Život je i dobrodružství a je třeba brát některé věci prostě s nadhledem a humorem. Nebuďte proto v lednu útoční ani vážní. Smějte se a kromě povinností hledejte i něco co Vás baví a naplňuje. Protože některé ztráty a nepříjemnosti v toto zimní a jarní období přijdou, ať se Vám to líbí nebo ne, ale úhel pohledu, který na tyto věci budete mít už záleží na Vás. Raději to berte s nadhledem, než ubrečení pod peřinou nebo rudí vzteky. Jupiter, planeta štěstí stojí při Vás, tak ji věřte, že vše je pro Vaše budoucí dobro.



VODNÁŘ

karta Uvědomění


Milí Vodnáři. Uvědomění, to je Vaše karta pro měsíc leden. Karta je to krásná, ale je nutné přiznat, že někdy i bolestivá. Uvědomění a prozření někdy bolí, ale jde jen o ten začátek, o to přiznání si, že věci jsou prostě jinak, než jsme chtěli a přáli si, a že je dobré brát některé věci prostě sportovně. Ne náhodou Vaše znamení vládne vzduch, který Vám pomáhá dostat se ladně z bodu A do bodu B, a proto věřte, že všechny změny, všechna odhalení, která Vás v tomto měsíci přijdou navštívit jsou jen a jen pro Vaše dobro. Je důležité se hýbnout konečně vpřed, ne zůstávat na jednom místě a čekat, že přijde zázrak. Nepřijde. Aspoň ne teď. Teď je Vaším úkolem POCHOPIT a chtít se pohnout dál.



RYBY

karta Vědomí


Milé Ryby, Rybičky. Pro měsíc leden Vám vypadla karta Vědomí, šedého vědomí, které ukazuje, že Vás něco brzdí. A co to je? Možná přílišný rozum, kterým si snažíte namluvit, že vše je tak jak má být, možná neposlouchání své intuice a vnitřního hlasu, možná také ego, které si nechce některé věci přiznat. Ale je důležité dodat, že boj, který se ve Vás odehrává nikam nevede. Buď řekněte druhým, jak se skutečně cítíte a co od nich vlastně chcete, uvedete věci na pravou míru, nebo od toho upustíte a půjdete pryč, vlastní cestou. Buddha na Vaší kartě má zavřené oči, protože nechce vidět realitu, nechce vědět, co se před ním odehrává. Zapomíná ale, že jeho srdce mu to stejně prozradí. Vaše téma je VNITŘNÍ HLAS. Poslouchejte ho a udělejte všechno pro to, abyste s ním byli v jednotě. To, že ho potlačíte Vám do budoucna nic pěkného nepřinese, spíše naopak.


Autor: Tereza

bottom of page