top of page

MATKA NEBO PARTNERKA?



Ve své poradně se často setkávám se zklamanými ženami, které se trápí svými muži a jejich laxním přístupem. Podle žen jejich muži nedělají v jejich vztahu/rodině dost. Ženám vadí, že muž je vedle nich pasivní, nemá se k tomu, aby opravil rozbitou židli nebo vymyslel aktivitu na víkend. Je jim líto, že všechno obstarávají ony a muži se jen vezou.



Z RODINY...


Pojďme se však podívat trochu do historie, ať to celé propojíme. Asi se shodneme na tom, že tam, kde jsme vyrostli, nás to poměrně silně formovalo. Pozorovali jsme, jak spolu rodiče komunikovali, jakým způsobem se řešili problémy a jak se hledala řešení. Naciťovali jsme emoce svých rodičů a celé rodinné atmosféry. Velmi přirozeně jsme si osvojovali rodinné vzorce a také to, jak jsou rozděleny v rodině role. Spousta lidí pochází z rodin, kde byl jeden rodič dominantní. Nebyla tam rovnováha, bylo to často o jednom člověku.


Když dítě dospěje, na základě své povahy a charakterových rysů, začne být více tím rodičem, kterému je z podstaty více podobný. A mnoho žen pochází z rodin, kde byl na malé holčičky vyvíjen větší nátlak než na chlapce. Žena všechno zvládne.. Jasně, muži sice nebrečí, za to žena je v lecčems silnější, tak ona se postará.


"umetání cestičky"

A protože mají z těchto rodin ženy pošramocené sebevědomí, aby si muže udržely, doslova mu od začátku vztahu umetají cestičku. Ve spousta věcech to tak přece dělala i máma. Přebírala zodpovědnost, starala se, možná i stála místo muže v mužské roli a řídila. Žena tedy o muže pečuje, poskytne mu komplet servis, plus do toho začne všechno řídit. Je to normální, takhle to přece viděla ve své rodině. Podle vzorce ve kterém vyrostla, už si ani nevšimne, že má v hlavě nastaveno - chlap tomu nerozumí, chlap to udělá špatně, "ukaž já to radši udělám" .


Muži přirozeně tento full servis přijali a přizpůsobili se. Proč by byly aktivní, když za ně vesměs všechno udělá žena? Ona si sice postěžuje, zanadává, ale pak to udělá, tak proč něco měnit. Věnovat se svým věcem je přece radostnější. Žena je navíc rychlejší, tak proč se snažit. Už přece zvládla i jiné věci, tak to nebudeme lámat přes koleno. Ona si poradí.


Muž se v těchto vztazích pohodlně vrátí do role chlapce, žena hraje matku. V momentě, kdy muž tuto ženu opustí, protože se zamiloval do někoho, kdo pro něj představuje partnerku, od "matky-partnerky" odchází. Pokud je silně v roli chlapce, nechá si u "matky" otevřené dveře. Je přece pohodlné vrátit se do domácnosti, kde je jako u maminky navařeno, uklizeno a vypráno. A když přece jen začne matka vyčítat, utíká muž ven - ke kamarádům, svým koníčkům, k partnerce, protože tam je dobře..


generace 1960-1980

Spousta žen generace 1960-1980, kde jsou silně tyto vzorce z rodiny okoukány, mohly již své rozpady zažívat, když jim bylo kolem 42 let a prolítl jim horoskopem Uran - planeta změn, ve 45 nebo 47 letech. Některé to ukončily už dříve, když jim bylo 40, některé to ukončují teď. Jiné ženy jsou v těchto vztazích stále, ale snaží se tam nastavit jinou energii.


Tato doba je sice zrychlená, na druhou stranu tento čerstvý, svěží vítr provětrává zatuchliny a místečka, kde to už nějakou dobu smrdí. Ženy se vrací ke své ženskosti a ženské síle, muži pláčou, nemá se o ně kdo starat. Ještě potrvá, než budou muži v silné, mužské energii. Zatím jejich místo drží ženy. Až ho však uvolní, vše se dá postupně do rovnováhy a energie budou tak, jak mají být.



Autor: Tereza

bottom of page