top of page

TECHNIKA "VYPISOVÁNÍ SE"


Často se na sezeních ptáte na techniky, které Vám dopomohou cítit se ve svém životě lépe. Těchto metod je celá řada, od dýchacích cvičení, pravidelných procházek, sportu, malby, aktivit vyvolávající v nás flow pocit (naprosté zabrání se do činnosti, kterou zrovna děláme), a mnoho dalších. Jednou takovou technikou je také psaní, jednoduše řečeno "VYPISOVÁNÍ SE", díky kterému si utřídíme své myšlenky.


Nejde o to, abyste psali slohovou práci ani se přehnaně snažili, aby bylo to co píšete, pěkné na čtení. Nikdo kromě Vás to číst nebude. Ve vypisování se jde o to, abychom ze sebe vypsali své myšlenky, ať jsou jakékoli.




Jak takové vypisování může vypadat?


"Včera jsem byla na obědě s kamarádkou. Bylo to moc fajn. Uvědomila jsem si při našem společně stráveném čase, že si vážím lidí jako je ona. Povídala o tom, jak se zrovna stará o svoji těžce nemocnou maminku, věnuje ji veškerý svůj čas. Musí to být náročné. Zároveň, ale nezapomíná sama na sebe a aby se v tomhle náročném období nezbláznila, rozhodla se, že si splní svůj dávný sen. Zrovna teď. Dělá si kurz na manikúru a pedikúru, jednou by to chtěla dělat jako svou profesi. Nutilo mě to se zamyslet nad tím, jak to mám já. Co dělám pro své sny? A jaké vlastně jsou? Plním si je?"


nebo jen:


"Poslední dobou je mi hrozně. Bolí mě celé tělo, jsem unavená, nemám na nic náladu. Nechce se mi nic."



Psaní Vám pomáhá vyndat své myšlenky z hlavy, tedy své hlavě odlehčujete. Nejde o to být vždy ve svých výpovědích pozitivní a hledat řešení. Můžete úplně s klidem napsat, že se Vám zrovna nic nedaří a dny jsou na houby. A to je celé. Jde o to ulevit si. Jen psát o tom, co Vám běží v hlavě. Psaní pomáhá naší plné hlavě, srovnat si myšlenky a někdy si i uvědomovat důležité věci. Dojde Vám více, co se Vám v životě všechno děje a někdy i nacházíte řešení. Je to jako když mluvíte s kamarádkou, která Vás vyslechne a někdy dá i odpovědi na Vaše otázky.


K mému životu psaní patří. Už jako malá jsem psala básničky, příběhy a různé povídky. Pak jsem přešla k cestovatelským deníkům, ale i deníkům klasickým, kde jsem si psala o svých pocitech. Od roku 2009 mám jeden, kam píšu pravidelně. A je až neskutečné, kolikrát mi tento blok pomohl. Když jsem se v něčem rozhodovala, přemýšlela nad sebou a svou proměnou, když jsem chtěla vidět, jak jsem se v některých věcech posunula, jak jsem přemýšlela dříve a jak nyní, zalistovala jsem. Mnou napsané řádky před několika mi daly odpověď.



Mějte krásný den!

Autor: Tereza

bottom of page