top of page

TEST: MAPA STRACHŮ

Ještě jednou hezký páteční den!

Velice často jsem na svých sezeních s Vámi řešila téma strachu (krátký článek o strachu -> odkaz ZDE). A vůbec mě to nepřekvapuje. Kdo nemá strach? Kdo se nebojí říci, co opravdu cítí, dokáže bez nějakého nepříjemného pocitu mluvit o svých problémech a blocích? Kdo by vlastně chtěl naplno ukázat, že něco nemá zvládlé? Strach je velice dobrý kamarád ve chvíli, kdy nás VARUJE před opravdovým nebezpečím a říká "hele, tady pozor." Když je to náš dobrý ukazatel co ještě ano a co už je příliš. Bohužel se ale mnoho z nás na svém příteli stane tak trochu závislým a začne ho považovat za své druhé JÁ, které nás varuje "tady pozor" skoro před vším. Něco nového zkusit, jen tak si zatancovat, když to zrovna cítíme, učit se nový jazyk, vyrazit sám do ciziny.. ze strachu se pak může stát velký blok, který nás varuje v každé chvíli a při všem, co děláme.


Pokud permanentně žijeme ve strachu, úzkosti a ve vnitřním tlaku, je naprosto logické, že se tyto pocity v nás množí a my se pak cítíme velice nekomfortně. Náš fyzický chrám pro duši totiž uchovává veškeré vzpomínky a emoce, které jsme si prožili a prožíváme. Jestliže člověk své pocity a strachy ignoruje dlouhodobě, najdou si pak své hnízdečko přímo v nás samých a jelikož tam nemají co dělat, tělo se jim začne bránit. A začnou zdravotní problémy. Pokud jim nebudeme věnovat pozornost, těchto problémů bude stále více a budou narůstat do mnohem větší intenzity. Tak, abysme si toho všimli. Chemická léčidla nám mohou pomoci již při rozjeté nemoci, když chceme akutní problém vyřešit. Ale tyto léčidla neřeší příčinu. Máme je v dnešní době proto, aby nám rychle pomohli (protože v dnešní době jsme si téměř navykli všechno rychle vyřešit, samozřejmě i svou nemoc). Nicméně si myslím, že u nich nemáme zůstávat a máme se naučit své nemoci porozumět, pochopit, proč naše tělo volá po záchraně, léčit se preventivně, zcela automaticky, ne když už nás něco bolí.


Každá část našeho lidského těla odpovídá za určité strachy. Podle toho, kde nepříjemné pocity vznikají, se dá určit, čeho se obáváme a kde je schovaný problém. Lidské podvědomí nerado některé pocity přiznává. Ty se pak právě uchylují na různá místa těla, kde se usadí - naše klasické „vytěsnění“. Podvědomí vytěsňuje bolestné prožitky, myšlenky a vzpomínky, včetně strachů a obav. Aby se připomněly, transformují se tyto pocity do nemocí, a pokoušejí se tak získat pozornost.


 

MAPA NAŠICH STRACHŮ


Odhalení přesné příčiny našich nemocí a zdravotních obtíží je velice složité. Existují však různé pomůcky, které nás mohou nasměrovat, kde je přibližně ten "zakopaný pes". Ne nadarmo se říká zakopaný pes. Je to něco schovaného, ukrytého, něco, co není vidět. Naše tělo je ale náš pomocník a protože nás má rádo, pomáhá nám určit a ukázat, kde je problém. Pomůcka, kterou Vám nyní ukážu je opravdu jen pomůcka. Berte ji tedy pouze jako možné nasměrování k příčině Vašich problémů.


K TESTU potřebujete list papíru a tužku, ideálně pak pastelky.


1. Vezměte si papír a nakreslete své tělo. Stačí jen obrys, není potřeba jít do detailů.


2. Potom zavřete oči, soustřeďte se na své tělo, pokuste se do něj vcítit. Cítíte nějaké napětí? Cítíte se dobře? Vnímáte své tělo?


3. Stále se vciťujte do svého těla a ptejte se:

Kde v mém těle žije strach?

Kde cítím nepříjemný pocit?

Jakou část těla cítím více než jinou?


4. Vyznačte tyto body na kresbě. Takových míst může být několik, někde se strach projevuje silněji, jinde slaběji – můžete to vyjádřit intenzitou barvy.




VÝSLEDKY:


NOHY: Bolest v nohou může vypovídat o strachu ze ztráty stability a opory. Člověku chybí jistota ohledně zítřka. Nemá pevnou půdu pod nohama.

PÁNEV: Problémy v pánevní oblasti vyjadřují obavy, blok v sexuální sféře, ale také informaci "neumím ze sebe pustit své pocity".

BŘICHO: Neklid v této oblasti signalizuje strach o život. V místě břicha funguje 3. čakra, která symbolizuje dělání toho, co máme rádi - naše koníčky, záliby. Pokud nás břicho bolí, naše kreativita a potenciál pláče.

BRÁNICE+ŽALUDEK: Zde se ukládají sociální strachy. Člověk má strach, že ho společnost zavrhne. Často jsou bolesti v této oblasti způsobené potlačováním vzteku, tím, že se věci neodehrávají podle nás, potlačování sama sebe a svých pravých pocitů.

HRUDNÍ KOŠ: Nemohu se nadechnout. Je mi těžko, chybí mi láska, chybí mi pocit bezpečí a ochrany. Trápím se pocitem nelásky.

RUCE: Zde se projevuje strach z kontaktu se světem. Lidé skrývající tento strach si často volí takové zaměstnání, kde nejsou nuceni ke kontaktu s okolím.

ZÁPĚSTÍ: Zde se vyjevují problémy v komunikaci. Pravé zápěstí vypovídá o obavách mužů, levé o obavách žen.

ZÁDA: Obecně jsou záda častým problémem perfekcionistů.

BEDERNÍ PÁTEŘ: Strach, nejistota, často problémy a strach způsobený materiální oblastí.

KRČNÍ PÁTEŘ: Plná hlava myšlenek, které neumíme vypnout, velký pocit zodpovědnosti.

RAMENA: Ramena symbolizují zodpovědnost a sílu. Bolest v této oblasti je spojena s lidským strachem projevit nedostatek sil, nebo nevyrovnat se s vlastní zodpovědností

ŠÍJE, KRK: Pocity staženého krku, škrábání v hrdle, to vše trápí lidi, pro které je těžké vyjádřit vlastní pocity. Neustálé napětí šíje vzniká proto, že kdykoli se city chtějí vyjevit, hrdlo se stáhne a brání jim proniknout ven.

HLAVA: Neumím vypnout své myšlenky. Chci být dokonalý, vše stíhat a perfektně zvládnout. Neumím odpočívat a dopřát si chvilku klidu. Chybí mi ticho.

OBLIČEJ: Jakékoli místo na obličeji souvisí s ostatními lidmi. Obličej symbolizuje obavu ze „ztráty tváře“. Tito lidé potřebují lásku a pochvalu. Aby všem vyhověli, nosí na obličeji ustavičně masku.

OČI: Strach z reality, nechci vidět, co se okolo mě děje. Člověk odmítá vidět pravdu, což se projevuje v problémech se zrakem.

UŠI: Nechci nic slyšet, nechci poslouchat názory a rady ostatních. Mám pocit, že sám/a vím nejlépe. Bráním se poslouchání ostatních.



Autor: Tereza


 

ODKAZY NA KONKRÉTNÍ ČLÁNKY:

O psychosomatice - ZDE

O emocích - ZDE

Naše zrcadla - ZDE


Více článků o psychosomatice najdete zde: https://www.tbastroporadna.cz/psychosomatika



bottom of page