top of page

VLASY

Ve vlasech se odráží naše síla a lesk. Pokud jsme ve formě, jsou naše vlasy zdravé a krásné.

Symbolicky vyjadřují vlasy mnohá témata. Vzpomeňme na svobodu spojenou s vlasy dobu Hippies, stříhání u vojáků - zbavování svobody, potřeba poslušnosti, odřezávání vlasů u indiánů, japonská a čínská degradace spojená s uříznutím vlasů, dobrovolné vzdáníse vnější svobody u zenových mnichů, vybírání si nevěst podle délky a síly copu, stříhání nevěstek apod.


I účes má svůj význam.. zapletený cop, kde každý pramen má své místo je aktem ukáznění, kontroly. Ještě extrémnější byly drdoly. Umělci mají tendenci k extravagantním úpravám, souvisecí s jiným vnímáním potřeby poslušnosti, s větší měrou fantazie, tvořivosti a svobody. Barva vlasu, či potřeba barvení o nás samozřejmě také vypovídá.


Dalším významovou rovinou je téma moci. Čím více vlasů, tím více moci. Proto v minulosti lidé nosili příčesky, paruky, indiáni čelenku z per, vysoké klobouky, Keltové i jiné národy měly bojové účesy, Mnozí si dávaly na vlasy hlínu, ochranu- nikdobmi nemůže zkřivit ani vlásek. Demonstrace moci probíhala mnoha způsoby.



Ztráta vlasů

Pokud byla přehlížená nutnost "výměny srsti" na duchovní a duševní úrovni, je organismus toto téma ukázat na těle. Pokud doprovází padání vlasů i lupy, had svléká kůži, nezmeškali jsme dobu, kdy bylo vhodné odložit staré a přijmout nové? Zbavme se všeho co je staré a přežité, uvolněme místo pro nové. Úplné vypadávání vlasů nás učí, abychom se vědomě rozloučili se starými, překonanými tématy. Další možností je ztráta svobody. Kdo vidí svobodu v tom, že bude vědomě a dobrovolně dělat to, co je nutné, nemusí se obávat o symboly svobody - vlasy. (Nemusím/chci). Toto je důležité v období dospívání, v období krátce před uzavíráním manželství, před nástupem do zaměstnání, před porodem, po porodu.


Změny růstu vlasů v době těhotenství a po porodu může souviset vnitřním postojem sebeobětování, ztráty svobody, nepřijetí dospívání- změna dítěte (dívky) v ženu (matku).


Pokud děláme oběti vědomě, přijímáme je, děláme to s láskou, vlasy budou v bezpečí. Např. pokud se rozhodneme být úředníkem, s vědomým omezením své svobody-musim poslouchat nadřízené a pravidla, pracovní doba atd), a budeme práci dělat s nadšením, je vše v pořádku. Pokud se však uvnitř cítíme jako umělci, máme jiné sny, než sedět v kanceláři, jen ze strachu o uživení se jsme vzali tuto práci, a omezení budeme nenávidět, vlasy budou vypadávat.

Pokud nám roste méně vlasů než kolik vypadává, je to známka nadměrného výdaje energie - především na starání se o druhé, zabývání se něčím, co není naše věc, rozčilování se nad chováním druhých a zlobení se cizími problémy. Ne nadarmo jsou vlasy kontrolkou jater a tudíž ukazatelem spokojenosti a radosti v životě. Pokud se zabýváme starými nespokojenostmi a řešíme chování druhých, zůstáváme v minulosti, ve starých vzorcích chování, a tím nedovolíme přísun nové energie, růst nových vlasů.

Padání vlasů u žen je známkou přemíry mužské energie, kdy se ona snaží aktivně a agresivně ovládat druhé a nevidí sebe a potřebu své změny.


Vlasy vypadávají i v každém období osobní transformace. Po šokových situacích (i třeba 2 roky zpětně), prožitých traumatech, operacích, úmrtích v rodině apod.


Zdroj: www.lunata.cz, Dahle, Rüdiger

bottom of page