top of page

ZÁŘÍ 2019

Září je 9. měsícem v roce, který symbolizuje završení, ukončení a zralost. Toto období je časem babího léta, čas sklizně a prvních příprav na zimu. Staročeské označení tohoto měsíce bylo „zářuj“nebo „zářij“, což znamená „za říje“. Odvozování od slunečního záření je tedy pouze lidovou mylnou představou.


V září začíná období nejen školního roku, ale také již zmiňované sklizně, nyní však již druhé v roce. Při první sklizni, která se koná koncem července, se sklízelo obilí, při té druhé, což bývá kolem konce srpna a začátku září přicházelo na řadu ovoce, víno, a také textilní plodiny jako je len a konopí. Pro naše předky to znamenalo konec celoročního úsilí, které chtěli náležitě oslavit. Všude v září proto probíhaly oslavy a sklizňové slavnosti oslavující sklizenou úrodu. Oslavy byly ale v každém kraji jiné, typické pro sklizeň v jednotlivém kraji – vinobraní, dočesná nebo pro nás jako Jižní Čechy typická konopnická,díky sklízení konopí. V některých obcích se hrálo i divadlo, herci byly především ženy, které se v představení převlékaly za muže a předváděly typické mužské vlastnosti. Divadlo bylo velmi zábavné, mohli se do něj zapojit i samotní diváci.



Začátek a první polovina září tedy byly spíše oslavné dny. První přípravy na zimu přicházely po 23. září. Tento den byl velmi významný a pro některé kmeny velmi magický. Slavila se podzimní rovnodennost – svátek ohlašující příchod temné části roku. Slunce od tohoto dne během dne rychle ubývalo, bylo potřeba si dělat zásoby na zimu. Keltové, germáni či slované slavili tento svátek podobně. Všechny kmeny se setkávaly s přáteli, upevňovaly se lidské vztahy, především ty rodinné, pořádaly se hostiny s nejlepšími pokrmy na stole. Těch se dělalo vždy více, část se obětovala bohům jako poděkování za hojnou úrodu.


 

NUMEROLOGIE O ZÁŘÍ


Když se trochu odkloníme od historie a koukneme na to, co o tomto měsíci říkají vědy jako je numerologie nebo astrologie, zjistíme, že všechny se krásně propojují s historií výše zmíněnou. Numerologicky je tento měsíc považován za měsíc zralosti a ukončení. Devítka je číslo posledního stupínku ohlašující konec, završení, ale také dle tarotového Poustevníka samotu a stáhnutí se sám do sebe. Tento měsíc se máme zaměřit na sebereflexi, ohlédnout se za posledními 9 měsíci a vyhodnotit, co jsme dělali, s kým jsme se bavili a jak to chceme mít dál. Máme svým způsobem pustit to, co už nefunguje, co odmítáme a zaměřit se na to, co bychom chtěli.


ASTROLOGIE O ZÁŘÍ


Astrologicky je tento měsíc tohoto roku plný astrologických přesunů. Obecně se nacházíme pod Sluncem ve znamení Panny, která hlásá dokončování, dodělávání, ale také nám připomíná, že se tento měsíc máme zaměřit na nové začátky. Panna je znamení analytické, přemýšlející, zaměřena více na činy než na slova, i přes to, že její planetou je upovídaný Merkur. V tomto měsíci máme pilně dokončit vše, co máme načaté, to, co nám leží na stolu a nechce se nám do toho, a to platí jak v pracovní sféře, tak i v té osobní. Poklidit, vyhodit, nebo spravit.


Vzhledem k tomu, že Vám tuto předpověď zvěřejňuji až nyní, v polovině září, můžeme se přesunout pomalu i do vzdušných Vah, které následují hned po Panně. Od poloviny září planety postupně přebírají Váhovské energie, tudíž od poloviny září se od uklízení přesouváme k mezilidským vztahům. Jaké máme vztahy s druhými? Jak působíme na druhé? Co si na nás druzí lidé cenní a na co si zase stěžují? Zamyslete se tyto dny nad tím, co Vám druzí lidé o sobě předávají, co si o Vás myslí. Tím neříkám – jděte a řiďte se tím, co chtějí ostatní, ale tím myslím – podívejte se jak působíte na ostatní, podívejte se na to, jaké máte vztahy, co od Vás druzí chtějí a očekávají, možná najdete skrze druhé něco, co hledáte.


Kromě zásadního Novoluní a Úplňku musím ještě zmínit planetu Saturn, která se 18.9. rozjíždí přímým směrem, stále však zůstává v zemském Kozorohu. Kozorozi budou propuštěni, budou mít možnost rozjet se tím směrem, kterým chtějí.



ZDRAVÍ


Dle čínské medicíny je tento měsíc potřeba posilovat slezinu a slinivku. Činnost sleziny podporují vhodné potraviny jako je jáhly, oves, pohanka, bramobory, rýže, špenát, kořenová zelenina, zelené fazole či česnek. Slinivku zase můžete podpořit důkladným rozžvýkáváním potravy a dostatkem tekutin.


 

PŘEDPOVĚĎ PRO JEDNOTLIVÁ ZNAMENÍ



Předpověď pro jednotlivá znamení jsem tentokrát více zobecnila. Jedna karta, která byla vytáhlá u jednotlivého znamení symbolizuje radu na co se zaměřit, kam směřovat svou pozornost, či čemu se tento měsíc vyhnout.




BERAN

Potlačení


Berani tento měsíc si dejte pozor, abyste v sobě nic nepotlačovali. Ani emoce, ani myšlenky, ani plány, které se Vám honí hlavou. Tento měsíc je potřeba si více všímat své energie a dát ji tam, kde cítíte že bude smysluplně využita. Karta potlačení hovoří o nějakém vnitřním pocitu tlaku, úzkosti či potlačení toho, co byste chtěli. Tento tlak může jít od druhých, do něčeho Vás mohou nutit, směřovat k něčemu, na co ještě nejste připraveni či co odmítáte, nebo také Váš vnitřní tlak z toho, že se věci nedějou tak, jak byste si přáli. Zaměřte se na tento měsíc na všechno, co považujete v sobě za potlačené a řešte to. Diskuzí s druhými, správným vybitím svých emocí, akcí. Hlavně nedusit a nepotlačovat.



BÝK

Bojování


Býci tento měsíc Vám vyšla karta Bojování, které symbolizuje vnitřní boj, pocity nevím co chci, vnitřně se necítím dobře, musím si nastavit co teď. Karta mluví hodně obecně, nicméně vnitřní bojování může být způsobeno tím, že je potřeba si nastavit nově priority a hodnoty, abyste v sobě neměli pocity, že nestíháte vše, co byste chtěli. Je čas si sestavit žebříček toho, co vlastně chcete a podle toho se řídit. Nečekat až to bouchne, ale řešit. Změny ve Vašem životě mohou postupně nabíhat, ať už podprahově nebo vědomě, a to s sebou může nést vnitřní pocit, že je potřeba se rozhodnout co dál. Udělejte si proto tento měsíc plán, představte si, jak byste chtěli, aby se věci odvíjely dál a zkuste se této představě nejvíce přiblížit. Pokud to příliš nepůjde, nezoufejte a nechte věci, ať se sami vyrýsují.



BLÍŽENCI

Uzdravování


Krásná karta pro všechny Blíženci symbolizující proces uzdravování, zalepení starých ran, scelování své osobnosti. Tuto kartu vždy vnímám jako takové požehnání pro ty, kdo si ji vytáhli, neboť ukazuje na to, že v nejbližší době může dojít k nějaké úlevě, upuštění, pocitu, že teď je vše tak jak má být. I přes to, že nějaké věci mohou drhnout, ten vnitřní pocit, že jste tam, kde máte být Vám nikdo neveme. Tento měsíc se držte jen jednoho: nenechte si tento blahodárný pocit vzít. Nechte některé věci uzrát, nechvátejte a užijte si, že se Vaše tělo nebo psychika aktuálně léčí. Může to být vlivem nějakých minulých zásadních situací, setkání s určitými lidmi nebo jen zcela plynulým procesem, vygradováním Vašeho snažení. Buďte k sobě tento měsíc hodní. Starejte se o své tělo, dopřejte mu dobrou stravu, odpočinek, ale nezapomínejte ani na psychiku. Zacvičte si, zameditujte, dovolte si klid, potřebujete ho.



RAK

Průlom


Raci, tady se něco velkého děje. Karta Průlom vždy symbolizujč prasknutí, bouchnutí, rychlou akci, které symbolizuje velkou změnu, přetočení, zcela nový styl života. Buď už tato změna přišla nebo je teprve před Vámi, Vaše nitro to cítí. Něco se děje, a to velmi důležitého. Dostaly jste informace, udělaly jste nebo teprve uděláte patřičné kroky k tomu cítit se lépe, cítit se tak, jak toužíte. Některé Raky čeká cestování, které jim přinese nové poznatky, jiné Raky zase čeká nová práce, vztah či obecně nový směr. Mějte oči dokořán, naplno otevřené, nepropásněte příležitost, užívejte si ten blahodárný pocit těšení se nebo vnitřní pocit očekávání něčeho nového. Změna se blíží. A bude velká!



LEV

Integrace


Lvi, Vaše karta symbolizuje harmonii, zlatou střední cestu. Radí Vám, abyste se tento měsíc drželi oné zlaté střední cesty, vyloženě tohoto: 50% - 50%. Potřebujete rovnováhu, Vaše nitro touží po tom, aby si vše dobře sedlo, aby bylo vše opět v harmonii a klidu. Bude, ale musíte se o to zasloužit, tedy nesmíte dát 80%, když toužíte po rovnováze, která symbolizuje 50%. Uberte tam, kde dáváte moc, přidejte tam, kde dáváte málo. Mějte v rovnováze i své emoce. Přílíš vzteku nebo příliš pláče škodí, vyvažte i tuto část své osobnosti. Taktéž myslete na to, že abyste se mohli cítit v rovnováze, musíte mít i své srdce a rozum v přátelském objetí. Vědět co vlastně chcete a něco pro to udělat. Jedině tak si vše může sednout. Bude potřeba v některých momentech trpělivost , což je i Vaším tématem tohoto měsíce.



PANNA

Srovnávání


Panny, Vaše karta pro měsíc září je pro Vaše znamení typická. Analyzování, neustálé přemýšlení jak by se co dalo udělat, neustálé srovnávání a hledání toho pravého. Srovnávání se může týkat čehokoli. Může jít o vážnější věci, jako je srovnávání osob mezi sebou, srovnávání výhod a nevýhod u nějakého určitého tématu, které řešíte nebo i u menších témat, jako je například otázka: je lepší tenhle hrníček nebo tenhle? Rada pro tento měsíc je: neřešte. Neanalyzujte pro Váš vymyšlený stav dokonalosti. Ta neexistuje a přehnaným srovnáváním a hledáním toho nej si ji ani nevytvoříte. A pokud, tak na chvilku, protože za chvíli přijde zase něco, co budete muset rozebrat do sebemenších detailů. Srováváním se ještě více zamotáte. Rozhodujte se srdcem, hlavu stranou, moc povídá. :-)



VÁHY

Odpoutání


Váhy, Vaše karta symbolizuje odpoutání se od minulosti, odpoutání se od starých postojů a vzorců, které přišel čas propustit, neboť už je dál ve svém životě nepotřebujete. I tato karta hovoří obecně, pod odpoutáním si můžete představit téměř cokoli, ale často je tato karta vytažena v případě, kdy se něco završilo a přišel čas odejít, opustit, nechat být. Jendoduše nechávat se přestávat spoutávat něčím, co není důležité, co už ve svém životě dál nechcete, co se už završilo. Může jít o vztah, práci, špatné vzory chování, jako například odpoutání se od neustálé kritiky, od nějaké závislosti na něčem/někom, odpoutání se od představ, které vlastně nejsou pravdivé a reálné. Váhy, přišel čas, abyste tento měsíc pohlédli na to, co je špatně a tyto pouta ze sebe sejmuli. Už je čas.



ŠTÍR

Samota


Štíři, Vaše karta se jmenuje Samota a ukazuje na vnitřní potřebu být sám, zklidnit se nebo ponořit se sám do sebe. Tato karta je symbolem hledání, sebereflexe a pátrání. V září se máte více soustředit na samotu, odstřihnout se od lidí a více se učit být jen sám se sebou. Jít na nákupy sám, jít na procházku sám, ale i do galerie nebo divadla. Protože abychom mohli moudře vést druhé, abychom se mohli stát pro ostatní světlem, musíme to světlo sami v sobě zažehnout, a to jedině o samotě a v tichosti. Ponořte se tento měsíc do knížek, nehledejte informace venku, tam je nenajdete. Musíte sestoupit do své mysli, sesoupit do světa snů a fantazie, protože právě tam na Vás čeká odpověď na vše, co nyní prožíváte.



STŘELEC

Procitnutí


Podobně jako u Štírů se i u Vás, Střelci, tento měsíc bude hledat a pátrat. Vaše karta Procitnutí radí ponořit se do svého nitra a hledat odpověď tam, ne venku. Tato karta Vám totiž má připomenout, abyste to, co je skutečné nehledali venku, ale uvnitř. Když se zaměříte na okolní svět, zamotáte se do svého posuzování - tohle je dobré a tamto je špatné, tohle chci a tamto nechci. Tyto soudy Vás ale drží v síti iluzí, ospalosti, starých návyků a modelů jednání. Zahoďte svou mysl plnou názorů a podívejte se dovnitř. Tam můžete spočinout ve své vlastní hluboké pravdě, kde rozdíl mezi sny a realitou už dávno znáte.



KOZOROH

Transformace


Kozorozi, velmi silná karta s názvem Transformace je pro tento měsíc Vaším symbolem. Celý Váš život dostává tento měsíc nový směr, vše se mění, a to od základů, nastupujete na novou cestu. Přišel okamžik pro hluboké odpoutání. Pusťte se a přijměte přítomnost jakékoliv bolesti, smutku nebo problémů jako fakt. Je to podobná zkušenost, jakou měl Gautama Buddha, který po letech hledání nakonec došel k tomu, že už není nic, co by mohl udělat, a vzdal to. Ještě té noci dosáhl osvícení. Stejně tak jako smrt, má i transformace svůj čas. A jako smrt, i ona Vás přenese z jedné dimenze do druhé. Tento měsíc je pro Vás klíčový, a rada? Ztište se a pozorujte, věci se odehrají samy.



VODNÁŘ

Intenzita


Vodnáři, Vy jste znamením, které oplývá mnoho energie, více než ostatní znamení. Váš element vzduch symbolizuje rychlost změny, rychlost Vašeho jednání a myšlení. Hlídejte si však, kam svou energii dáváte. Tato karta hovoří, že aktuálně Vaše energie jede na 100%, ale odpovězte si jakým směrem? Přišel čas dát ji do toho, co je Vaše, co Vás baví, z čeho budete mít užitek. Pokud děláte to, co Vás baví, je vše v pořádku, karta je pro tento měsíc pro Vás pouze informací, abyste se zbytečně nepřetížili. Vy, Vodnáři, kteří nejste spokojeni, se zastavte a zapřemýšlejte jakým směrem se tak ženete? Padají Vám věci z ruky? Běháte z jedné strany na druhou? Máte pocit, že už nemůžete? Tak zpomalte a začněte svou energii ovládat. Vemte ji do svých rukou a spravedlivě ji rozdělte tak, abyste z toho měli užitek i Vy, ne jen Váš zaměstnavatel či partner/dítě/kamarádka. Myslete na své vlastní sny a přání.



RYBY

Lakomec


„Ve chvíli, kdy se staneš lakomým, se uzavíráš základnímu fenoménu života: rozdávání, sdílení. Ve chvíli, kdy začneš na věcech lpět, jsi minul cíl. Protože cílem nejsou věci, cílem jsi ty, cílem je tvoje nejniternější bytí - ne krásný dům, ale krásný ty; ne spousta peněz, ale ty bohatý; ne spousta věcí, ale otevřená bytost, otevřená milionu věcí.“ Ryby, Vaše karta na září Vás vyzývá abyste se podívali, na čem lpíte. Partner, jídlo, oblečení, majetek, peníze, svůj vlastní názor? Karta Lakomec hovoří o tom, že jste se ze strachu uzavřeli a čekáte, kdo přijde a vezme Vám to. Potřebujete svobodu, Vaše nitro potřebuje od svých strachů, které ho poutá, upustit a prostě jen žít a dýchat, volně plavat. Tento měsíc se soustřeďte na to, abyste nelpěli na něčem, co vlastně není důležité, přehoďte svou pozornost sami k sobě. Jak se cítíte, jak se máte? A pokud ne příliš dobře, tak to změňte, nikdo jiný to za Vás neudělá.



Autor: Tereza

bottom of page