top of page

ČTVRTEK 15. 8. 2019

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak moc by byl Váš život jiný,

kdyby se nestala nějaká konkrétní událost?


Setkání s člověkem, které otevřelo dveře tam, kde by Vás dříve ani nenapadlo, že budete? Věta, která naopak jedny dveře úplně zavřela? Nebo třeba chvíle, která Vás nasměrovala úplně jiným směrem, než jste doposud šli?



Do dneška si pamatuji na situaci, kdy jsem snad jako 7letá seděla se svou kamarádkou po vyučování ve škole, povídaly jsme si a přemýšlely, co budeme dělat. Najednou nás napadlo, že si z šuplíčku určeného na různé společenské, deskové hry, vezmeme karty (klasické, žolíkové) a vyvěštíme si co nás čeká. Pochopitelně jako dvě malé holky jsme se tomu pěkně smály a vůbec to nebraly vážně. Pamatuji si ale do dneška na pocit, kdy jsem si karty do ruky vzala já. Jako by mnou projela neskutečná vlna, celé tělo se mi roztřáslo a já měla pocit, že na mne karty mluví. Jako kdyby říkaly co mám dělat a já se jimi nechala pouze vést. Rozkládala jsem je a povídala, co kamarádku čeká. Až po chvíli mi došlo, že to snad ani není z mé hlavy a že pouze poslouchám a opakuji, co slyším. "Jakto, že jsem k těm kartám cítila takové pouto?", "Jakto, že jsem viděla obrazy a slyšela hlasy, které mi říkaly co mám říct?" Karty jsme pak po nějaké chvilce odložily a šly si "normálně" hrát. Tenhle pocit ve mně ale zůstal do dneška. O to silněji se do mne zapsal v momentě, kdy se asi týden na to jedna opravdu nevymyslitelná věc z mého výkladu kamarádce splnila..


Život nám dává v každém momentě příležitost odhalit svůj potenciál, své dary, svoji osobnost. My k tomu všemu ale musíme být velmi vnímaví. Musíme se umět zastavit, abychom si to uvědomili, musíme umět být v tichu a být pozorní k signálům kolem nás, které se předhánějí v tom, kdo z nich nás probudí ze spánku. Život si v mnoha případech sami určujeme tím, jak na věci v přítomnosti reagujeme či naopak. Když se mi stane nějaká nepříjemná událost, už by mě ani nenapadlo ptát se, proč se to děje zrovna mně. V plno ohledech máme jasně dáno svými hodně hodně minulými činy, skutky a slovy, ale dost věcí si v životě i přes osud lajnujeme sami.


Zamyslete se proto dnes na svými vlastními okamžiky, které Vám zcela plynule změnily život. Potkání nějaké konkrétní osoby? Jak se to stalo? Přečtení si knížky, která ve Vás probudila touhu zkusit to, co v ní bylo popsané, taky? Nebo třeba Vaše práce - jak jste se k ní dostali? Nebyla to také zvláštní "shoda náhod"?


Autor: Tereza

bottom of page