top of page

ČÍNSKÝ NOVÝ ROK VEPŘE 🐷

Dnes, 5. února 2019 začíná čínský nový rok, který potrvá do 24. 1. 2020! Tím tak končí vláda čínského psa a nastupuje vláda pohodového Vepře. Krásný večer u tentokrát trochu netradičního čínského povídání!

Abych se přiznala hned na začátek, žádný mistr čínské astrologie nejsem, ale něco málo co znám z buddhismu, taoismu a dalších východních náboženství velice ráda předám. Čínská astrologie je totiž velice zajímavý typ zkoumání člověka, ale i zkoumání celého světa, které vychází převážně z moudrého učení Buddhovo, zakladatele buddhismu. Západní astrologie, která pro nás asi bude znamějším územím, má 12 znamení zvěrokruhu, které se ale narozdíl od čínské astrologie mění každý měsíc. Beran, Býk, Blíženec, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář Ryby. To je všech 12 znamení západní astrologie.



Čínská astrologie má také svých 12 znamení, avšak jejich vláda je delší než u té zapadní, a to celý jeden rok. Proč? Odpověď najdeme v Buddhovo učení, ve kterém je psáno:


"Moudrý Buddha uspořádal velkou hostinu, na kterou pozval všechny zástupce zvířecího světa, aby zdůraznil jednotu a rovnost všech bytostí. Jako první se na hostině objevil potkan, za ním buvol, tygr, až přišli všichni pozvaní. Po pozření slavnostní krmě se Buddha rozhodl všechna zvířata po zásluze odměnit. Dlouho si hostitel lámal hlavu, jak hodovníky obdarovat. Nakonec se rozhodl každému hostu svěřit vládu nad jedním rokem."

Pro čínskou astrologii je důležité naše datum narození, jeho zpracování je však zcela odlišné. Je důležité nejen zvíře, které symbolizuje naší povahu, ale i živel, který se ke zvířeti vztahuje a podle kterého se řídí i pro nás známá čínská medicína.



ROK 2018 - PES


ROK 2018, pod čínským znamením PSA (16.2.2018 - 4.2.2019) byl pohledem čínských astrologů pod symbolem spolupráce, pomáhání, ale také podvědomí. Určitě už jste slyšeli a sami pocítili, že rok 2018 byl především o vymetení smetí, tak východní astrologie to vše co se dělo nazývá. A to jak vyklízení z našeho vlastního nevědomí, ale i toho kolektivního. Celá společnost procházela jednou změnou za druhou, ukázala se pravda, a faleš spolu se zlými záměry byla odkryta. Navíc byl tento rok pod elementem ohně. Vše, co nemělo existovat bylo spáleno. Vše bylo zrychlené, a někdy, pokud nebylo pod kontrolou téměř s katastrofálními následky.


ROK 2019 - VEPŘ

ROK 2019 bude celý pod čínským znamením VEPŘE/PRASETE. Východní pohled je narozdíl od toho našeho západního více optimističtější - toto zvíře je bráno jako velice inteligentní a vnímavé. Důvod jejich oblíbenosti však tkví především v jejich rodinném zaměření, jejichž prvořadým zájmem je blaho rodiny. Čím se dále vyznačují je jejich pohodový styl života. Rok 2019 by měl být podle čínské astrologie ve znamení rodiny, rodinných vztahů a pohody. Důležité období to bude pro všechny, kteří jsou ve znamení vepře, tedy narodili se roky 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019. (Avšak pozor na špatné zařazení, pokud jste narozeni v lednu či únoru, je možné, že ještě spadáte do období PSA.) Nicméně hlavně pro Vepře to bude rok probuzení, nových možností a prosperity. To bude i pro nás všechny, protože Vepř opravu přináší hojnost, plodnost ve všech směrech, úžasné možnosti a vyhlídky. Na co si dejte pozor je přílišná dobrosrdečnost, myšleno až naivita. Znamení vepře je tak hodné, až s prominutím hloupé. Je potřeba tento rok dobře rozlišovat přátele od nepřátel, co komu říkáte, nedat na hezká slovíčka.


Také již bylo zmíněno, že minulý rok byl pod elementem ohně. Lidé se sami svými chybnými postoji spálili, osud spálil vše, co nemělo již existovat. Také je oheň typický velkými změnami, což rok 2018 opravdu byl.

Tento rok je pod elementem ZEMĚ. To, co nás tedy nejvíce dobije jsou pozemské činnosti - práce se zemí, sázení kytek, pěstování ovoce, zeleniny, procházky, chození do přírody mezi stromy a lesy, větší zájem o stravu. ZEMĚ je počátek, je to návrat ke kořenům. Všechny nás proto čeká velká transformace. Tento rok však nebude pálit, tento rok jí my sami půjdeme naproti, neboť znovuzrození a povstání "z popele" je naše přirozenost. A tak to má být!

Mějte krásné úterý!

Autor: Tereza

bottom of page