top of page

ŘÍJEN 2019

Aktualizováno: 5. 10. 2019

Říjen je 10. měsícem v roce, měsíc barevných listů a zkracujících se dní. V přírodě probíhá postupné střídání stráží. Mnoho ptáků se v tento čas stěhuje do teplých krajin, mnoho se, jako například zimní havrani, navrací. Srnci shazují svá paroží, u daňků začíná říje. Říjen je měsícem pokračujících oslav a posvícení, naši předkové si tento měsíc stále ještě užívali sklizeň, která pro ně byla celoročním oceněním jejich usilovné práce. Od poloviny října se začalo chystat na zimu. Sušily se jablka, švestky, chystalo se dřevo na celou zimu, sázely se stromy jako symbol růstu a zrození. Po mnoha vsích se konaly výlovy rybníků nebo myslivecké poslední leče. Na konci měsíce se především ženy připravovaly na listopadový svátek Dušičky. Vyráběly se věnce z barevného listí a sušených plodů ovoce jako jsou jablka, švestky či šípky. Na konci měsíce se ale slavil ještě jeden významný svátek – keltský Samhain, který označoval konec teplých dní a přivítání se se zimou.




TAROT - KOLO OSUDU


Symbolem října v tarotu je karta Kolo štěstí nebo také jinak zvaná Kolo osudu, která předpovídá, že toto období je časem „houpačky“, jednou nahoře, podruhé zase dole. Nálady se mění z minuty na minutu, život nás z naprosté výšky dostane během sekundy až na samé dno. Kolo osudu je nevyzpytatelné a výsledek některých věcí téměř nejasný, netřeba však smutnit. Karta pouze připomíná, že toto je jednoduše život a je potřeba ho tak brát. S nadhledem, pokorou, ale také smíchem a uměním zvednout se a jít dál. Nic jiného nám totiž stejně nezbývá. :-) Vzhledem k tomuto výše napsanému se můžeme právě tento měsíc cítit ještě více nerozhodní a nejistí. Obě dvě možnosti, které se před námi otevírají, mohou být stejně šílené nebo obě dvě naopak totožně skvělé a my stojíme před zásadním okamžikem – rozhodnout se. Ne nadarmo stojíme v měsíci, kterému vládne váhavé znamení Váhy.



ASTROLOGIE - ROVNOVÁHA


Rozhodnout se pro nás představuje problém a přítěž. To je pohled astrologický. Téměř celý měsíc nám vládnou nerozhodné Váhy, které ze všeho nejvíce touží po klidu a rovnováze. Spravedlnost a mít vše 100% jasné je pro toto znamení životně důležité, proto se i my tento měsíc můžeme vyhýbat velkým krokům, u kterých si nejsme jistí. Něco nás podvědomě varuje a říká, že nemáme riskovat, když v sobě nemáme úplné jasno. Na konci měsíce se pak Slunce přesune do vodního Štíra, který narozdíl od promýšlivých Vah jede v extrémech. Nicméně aktuálně můžeme tak nějak proplouvat, podvědomě cítit, že máme něco udělat, ale nejde to. Důležité je tento měsíc na rovnováhu myslet, nezajíždět do žádných velkých extrémů, kterých si ještě užijeme do syta se Štírem. Nyní máme jediné – zpomalit. A k tomu nás nutí všechny okolnosti kolem. Ne zrychlit, ale zastavit se a zeptat se sám sebe: „Kam tak spěchám? Kam se vlastně tak honím? Není na ten spěch život krátkej?“


A jak říjnových energií využít?

Váhy znamenají hledání rovnováhy, potřeba nastolit pořádek a jistotu. Jejich energie nám může být napomocné k vyrovnání energií a vztahů. Jsme s někým pohádání? Velmi často Váhovské energie dopomohou k usmíření. Cítíme se vnitřně nejistí? Právě v tomto období se nám může podařit dát se zase dohromady. Ke konci měsíce půjde do popředí téma transformace a pracovních úspěchů.


ZDRAVÍ


Podle čínské medicíny je říjen kritickým měsícem pro orgán žaludek a jeho potíž s pálením žáhy. Žaludek je součástí trávicí soustavy a jeho funkcí je dopravit do dalšího orgánu – střev, co nejvíce rozmělněnou potravu. Myslete proto tento měsíc na důkladné rozžvýkání potravy, ne nadarmo si mnoho zvířat líže rány, neboť sliny mají protizánětlivé účinky a pomáhají dobrému vstřebání.


 

PŘEDPOVĚĎ PRO JEDNOTLIVÁ ZNAMENÍ



Předpověď pro jednotlivá znamení jsem tentokrát více zobecnila. Jedna karta, která byla vytáhlá u jednotlivého znamení symbolizuje radu na co se zaměřit, kam směřovat svou pozornost, či čemu se tento měsíc vyhnout.



BERAN

Hojnost


Berani tento měsíc máte krásnou kartu, která Vám radí jediné: užívejte si co máte a ve všem hledejte to, za co můžete být vděční. Teto měsíc bude o naučení se vážit si maličkostí, o tom, jakým úhlem na věci nahlížíte. Zda vidíte sklenici poloprázdnou nebo poloplnou. Pro říjen zde máte karty náhlých a nečekaných událostí, informací, které nečekáte, které budou absolutně neplánované a bude důležité, jak se k nich zachováte. Jsou zde vidět nějaké pracovní možnosti a nabídky, nebo nějaké změny v pracovní oblasti, také karty ukazují na výbuchy v partnerských vztazích. Bude důležitá oboustranná domluva a nalezení kompromisu.


Astrologicky se u Vás odehraje jedna z nejdůležitějších konstelací v roce – Úplněk v Beranu (13.10.), který Vás bude nabádat zamyslet se, co ve svém životě chcete mít a co nikoli. Udělat si čistku lidí, věcí, přeskládat si možná hodnoty a své priority. Také se vlivem zaktivovaného Marta otevře téma sexuality, intimity a vztahové blízkosti. Nahromaděné emoce z této oblasti půjdou na povrch. Berani také mají skvělé postavení na půjčky či hypotéku, pokud tedy uvažují, Vesmír stojí při nich. Jasno se vnese i do všech právních a soudních jednání, smluv a dohod. Berani budou vědět, na čem pracovně jsou, ale je zapotřebí více jejich aktivita a iniciativa.



BÝK

Tady a teď


Býci, karta Tady a teď symbolizuje přítomnost. Říká, že není potřeba se hrabat v minulosti a ani není potřeba příliš přemýšlet nad budoucností, protože jedině přítomností si tvoříme své další životní kroky. Zamyslete se tento měsíc, zda opravdu žijete tady a teď, zda si užíváte ranní kávu a neděláte u toho milion věcí, zda si dopřejete v klidu vydechnout a soustředit se jen na jednu věc. Hvězdy si pro Vás připravili měsíc nečekaně ve spěchu. Budete v pohybu a vše kolem Vás taktéž. Budete tlačeni do komunikace, rychlých domluv a rychlých potvrzení. Chvilkami nebudete vědět, kde Vám hlava stojí. Dejte pozor na úrazy.


Astrologicky mají Býci aktuálně zaktivované téma pracovních povinností, každodenní rutiny, ale také oblast služby. Ostatní po Vás budou chtít víc než můžete zvládnout, budou Vás možná nutit do činností, které Vám nejsou příjemné či na Vás házet povinnosti kolegů/partnerů/kamarádů. Budete se vzpírat, ale to příliš nepomůže, tento měsíc je zapotřebí najít rovnováhu mezi tím, jak vyjadřujete, když něco nechcete. Nechodit do extrémů, ani do přílišného pomáhání, ale ani do přílišného braní. Zaktivované téma kromě pomoci je zde také dům zdraví. Hvězdy Vám radí detox, vitamínové bomby, zdravější pokrmy. Hrozí zde pro tento měsíc problémy se zdravím.



BLÍŽENCI

Vyčerpání


Milí Blíženci, to je tedy skok. Vyčerpání? Z čeho ho máte? Co jste si špatně nastavili? Co je důvodem toho, že se cítíte vyčerpaní, unavení a zmožení, ať už po fyzické stránce nebo psychické? Tato karta říká, že jste v něčem dojeli do extrému a to způsobuje dost možná únavu, apatii, nechuť nebo i extrémní emoce, ve kterých se nevyznáte. Máte nejen zpomalit, ale i se zamyslet nad tím, kde je ten výše popsaný extrém. Ve vztazích? Lpíte na někom, nebo na něco příliš tlačíte? Nebo po pracovní stránce či po té zdravotní? Je potřeba v něčem ubrat a vrátit se zpět do zlatého středu.


Astrologicky Vám planeta energie Mars zaktivovala téma sexuality, dětí a partnerů. Je možné, že právě v této oblasti se aktuálně budete nejvíce pohybovat a řešit. Okruh je široký – od těhotenství, dětských oslav, narození dětí v rodině až po novou známost či nové sexuální příležitosti a možnosti. Vhodná doba je tento měsíc na kontakty. Můžete se s někým důležitým seznámit, a tento člověk Vás nasměruje na zcela novou životní cestu. Pracovně se Vám bude tvořit, je zvýšená kreativita, tvořivost, chuť zkusit něco netradičního a nového. Tak se uvolněte a pryč se stereotypem. Zkoušejte a poznávejte, vždyť právě to je Váš životní úkol.



RAK

Zpomalení


Raci, Vaše karta Zpomalení na měsíc říjen Vás nabádá k tomu, abyste při všech těch změnách a nových zkušenostech nezapomínali vydechnout a zpomalit. Tato karta říká, že není důležitý cíl, ale samotná cesta, kterou aktuálně jdete. Máte si všímat všech možných detailů, vychutnávat si hezké počasí, dobré víno, skvělou večeři, ale také se máte zadívat na svůj život jinýma očima. Karta radí nehonit se za něčím, co máte přímo před sebou. Radí Vám, abyste dobře zbystřili a podívali se i na to, kde se Vám nedostává, realisticky kouknout na to, co nechcete vidět, co přehlížíte (protože už jste se s tím smířili nebo si na to zvykli). Je to něco s partnerem? Co byste chtěli v partnerském vztahu a nemáte to? Co byste chtěli pracovně a nejde to? Karta radí zpomalit a zamyslet se nad tím, co, kde a s kým vlastně žiju.


Astrologicky Vám stojí planety v domě práce a bydlení. Je dost možné, že máte novou práci, že pracujete na nových věcech, práce je zde v tématu změn. Také je zde zaktivovaná oblast bydlení. Můžete se stěhovat, vylepšovat své bydlení, přemýšlet nad změnami v této oblasti.



LEV

Mistr


Lvi, Vaše karta je velmi silná a opravdu nádherná. Ukazuje na možnost dostat se na vrchol, ať už v partnerské oblasti, či v té pracovní nebo duchovní. Vaše smysly jsou zesílené, Vaše intuice Vám až neuvěřitelně posílá rady co dělat a co nedělat. Tento měsíc ji opravdu poslouchejte a nedělejte nic, co necítíte. Vše by se pak zbořilo jak domeček z karet. Je možné, že Vám přišlo nějaké varování od někoho z přátel či známých, nebo jste slyšeli v rádiu informaci, co Vám utkvěla v paměti. Neberte teď informace, které k Vám ze všech stran proudí, na lehkou váhu. Lvům se také otevře téma dětí. Ti, co děti mají se budou muset potýkat se silným zrcadlením a nepříjemými situacemi. Právě jejich vlastní děti ukážou všem Lvům situace, které nezvládli a stále ještě nezvládají.


Novoluní na konci měsíce (28.10.) u Vás zaktivovává oblast bydlení, domova, stability, peněz. Je možné, že právě kolem těchto dní budete řešit něco co se této oblasti týká, avšak pokud budete chtít podepisovat nějaké závažnější dokumenty, zbystřete a nechte si dobře vše projít hlavou. Nejednejte únáhleně. Zvyšuje se u Vás komunikace, diskuze, jednání, běhání po úřadech či vyřizování právních záležitostí. Lvi budou mít tento měsíc klidnější měsíc, ale musí mít na paměti stále to, že je potřeba jednat v souladu se svým srdcem a intuicí. Do ničeho se nenutit a uvědomovat si naplno svou hodnotu a jedinečnost.



PANNA

Mistr


Panny, Vaše karta je stejná jako u Lvů. Věřte tento měsíc své intuici, svému srdci, důvěřujte svým smyslům a nenechte se zatáhnout do něčeho, co Vám není příjemné. Rozum, podobně jako minulý měsíc, nechte spát. Přestaňte ho do všeho tahat a upozaďte ho. Zbytečně byste se zamotávali někde, kde to není potřeba a celu věc byste akorát prodlužovali. Dávejte na svůj šestý smysl, protože ten Vám tento měsíc dobře poradí.


Vaše vláda pomalu končí, žezlo přebírají Váhy, které jsou tento měsíc v největší aktivitě. U Vás se aktuálně dořešuje nebo stále ještě řeší téma majetku, bydlení, peněz, přemýšlení nad tím, jak budete dál žít a bydlet. Je možné, že právě tato oblast Vám nedá spát, protože tušíte, že dojde v budoucnu právě v této sféře k nějakým zásadním změnám. Je potřeba si tento měsíc srovnat skutečné hodnoty, nehonit se někam, kde na to ještě stále nejste připraveni nebo to není v aktuálním období možné. Přemýšlejte, do čeho dáváte své peníze, příliš neutrácejte a šetřte. Finanční obnos, který si teď dáte stranou se Vám bude v budoucnu hodit. Vyřizování na úřadech je také možné, ale tyto věci se dořeší až na přelomu listopadu-prosince.



VÁHY

Tvořitel


Váhy, po měsíci září, který u Vás ukazoval na nějaké odpoutávání a opouštění, přichází měsíc tvoření a tvořící energie. Hvězdy Vám přejí, ale budete se muset o to zasloužit, jen tak Vám dárky do klína nespadnou. Říjen je aktuálně Vaším měsícem a chce se po Vás svou aktuálně zvýšenou energii dobře využít, tudíž bude potřeba dokončit vše, co je rozdělané, začít tvořit to, co tvořit chcete. Planety u Vás ukazují na chuť začít něco nového, pustit se do nějaké kreativní činnosti. Od přestavování a zkrášlování bytu až po zpívání, běhání, vaření, prostě všeho co Vás napadne.


Astrologicky je Vaše znamení v tomto měsíci v kurzu, budete v plné síle a je dost možná, že pracovně si dobře našlápnete, může přijít nějaké ocenění. Dařit se může i vztahově, a to především po Úplňku (13.10.). Vztahy, které byly rozhádáné se uklidní, nezadaní jedinci mají možnost potkat novou lásku. Vše, jako na obrázku, mají Váhy ve svých rukou. To, co si vytvoří, vysní, bude dost možná splněno.



ŠTÍR

Plynout s proudem


Štíři, pro Vás si říjen přichystal předpověď v podobě karty Plynout s proudem. Karta jasně radí, abyste netlačili na pilu a nechtěli všechno mít hned. Nepůjde to, protože se máte naučit nechat volně plynout a nechtít do všeho přehnaně zasahovat. Pokud byste to udělali, zbytečně byste si pod sebou podkopali židli. Ať se tedy bude dít cokoli, myslete v říjnu na pravidlo: „dvakrát měř, jednou měř.“ Více naslouchejte než mluvte. Více chvalte než kritizujte, více přemýšlejte než abyste se snažili do všeho šťourat. V tomto měsíci Vám budou chodit různé typy zkoušek a bude potřeba, abyste šli do hloubky. Na povrchu nic nenajdete.


Astrologicky Vám planety radí téměř totéž. Hrozí nějaké nedorozumění či konflikty na pracovišti – s kolegy, zaměstnanci, klienty, v pracovní sféře může být dusno, pokud nebudete držet jazyk za zuby, je potřeba dávat si pozor na to, co říkáte. Některé věci si nechte pro sebe. Konec října pro Vás bude důležitý. Novoluní, které se odehraje 28.10. ve Vašem znamení je pro Vás nejdůležitější období v roce. Je pro Vás ideální čas něco začít, zamyslet se nad tím, co chcete zkusit, co byste rádi ochutnali, zažili, jednoduše se máte zamyslet nad tím, jak jste žili doposud a jak chcete žít dál – vztahově, pracovně, zdravotně či po duchovní stránce. Vaše energie bude koncem měsíce zvýšená, měli byste ji využít k novým začátkům a odtrhnout se konečně od toho, co s sebou stále taháte jak kouli u nohy.



STŘELEC

Minulé životy


Minulé životy, Střelci, Vaše karta symbolizující a ve zkratce shrnující měsíc říjen. Tento měsíc zažijete okamžiky, které nebudete chápat, nebudete je umět pojmenovat, nebudete je umět zařadit a hlavně se k nim dobře postavit – opakují se z Vaší minulosti. Tento měsíc Vám přijdou do života situace, které velmi dobře ze své minulosti znáte, ale pokaždé se zachovali dost podobně a lekce se opakuje – s jinými osobami, v jiné době, v jiném věku. Překvapí Vás osudové informace a zprávy, dojde dost možná k osudovým setkáním nebo k osudovým změnám. Budete řešit něco, co se odkládalo, je možné, že se bude jednat o nějaký majetek, finance, záležitosti spojené s rodinou. Dávejte si velký pozor na svou důvěru, úplně by se Vám to teď nevyplatilo, ve svém okolí máte člověka (dost možná je to člověk z rodiny), který Vás chce využít, chce se svézt po Vaší dobrotě a všechny problémy pak padnou na Vás. Hrozí využití, podpásovky, vyhýbání se, faleš, pomluvy, mějte oči dokořán a nenechejte nikoho, aby Vás podrazil. Je možné, že se to již s tímto člověk jednou opakovalo.


Astrologicky stojí u Střelců Jupiter, Střelci musí využít své štěstí co to jde, nebýt líní, ani příliš pomalí. Ceres, která zrovna projíždí jejich znamením ukazuje na výše zmíněné situace, je to však pouze něco, kde stále a dokola opakujete chybný postoj. Říjen pro Vás bude těžším měsícem, chce se po Vás hodně dřiny a úsilí, tento měsíc si příliš neodpočinete, listopad už ale bude o mnohem lepší.



KOZOROH

Ticho


Kozorozi potřebují odpočinek, dost možná se zahrabat a vylézt zase až na jaře. Největší zkoušky se ale teprve blíží. Teď mají Kozorozi předvést všechno to, co se za poslední půlrok naučili. To, co zažívali během jara a léta byla pouze příprava, teorie, nyní je na řadě praxe. Co jste pochopili? Co jste se během minulých měsíců všechno naučili? Kam Vás život nasměroval? Kde máte být? Moc dobře to víte, ještě si to přiznat a udělat to, že? Bude to těžké, pokud chcete něco změnit, nicméně odměna bude veliká. Kozorozi prožívají aktuálně situace, které neumějí zvládat, aktivují se u nich strachy, všechno, čeho se obávají vylézá ven a dává jim najevo, že je potřeba tyto strachy překonat, a to ať už se bavíme o práci, partnerství nebo jakékoli jiné oblasti. Vaše karta Ticho říká, že se potřebujete stáhnout, potřebujete o věcech více přemýšlet, abyste si uvědomili, že přišel čas zhodnotit vše minulé a udělat si jasno co dál. Ticho je léčivé a je jednou za čas potřeba. Potřebujete dobýt nejen baterky, ale i provést menší sebereflexi.


Planety ukazují, že můžete řešit bydlení, pracovní zázemí. Pluto a Saturn odkryly, kde se nachází problém, teď se po Vás chce, abyste ho vyřešili. Máte ukázat, že se nebojíte a umíte si státe za tím, co říkáte. Období bude příznivé pro pracovní činnost, především kolem Novoluní 28.10. neseďte doma a vyražte ven. Můžete potkat někoho zajímavého a pro budoucnost důležitého.



VODNÁŘ

Integrace


Vodnáři, Vaše karta pro měsíc říjen se nazývá Integrace a její téma spočívá v nalezení rovnováhy. Jak už jsem psala v předpovědi pro září, jste znamení, které má hodně energie, ale je potřeba se ji naučit dávat dobrým směrem, to je Váš hlavní problém. Můžete dělat milion aktivit a vlastně ani jednu pořádně. Nebo se můžete soustředit pouze na jednu, ale utíkají Vám věci, které jsou dost možná důležitější. Tento měsíc Vám karty radí, že se máte zamyslet nad tím, opět jako v září, jakým směrem Vám energie plyne a zda z toho, kam jde máte nějaký osobní užitek. Je potřeba dostat se do větší pohody, mít více času na sebe a na své zájmy a koníčky, ne se jen honit někam, kde Vás to jen vysává. Pokud to v aktuálním období příliš nejde, čas, který máte k dispozici, i když je ho třeba málo, využijte správně.


Astrologicky pro Vás bude velmi důležité Novoluní 28.10., které otevře téma pracovních aktivit. Je možná nějaká nová spolupráce, nová pracovní aktivita, ale také dost možná pracovní pochvala nebo chvilkový pracovní klid. Ostatní planety ukazují na zbytečné plýtvání energie a času na něco, co Vás jen vysiluje. Využijte dobrých energií koncem měsíce k zaměření se na svou pracovní sféru. Přemýšlejte, jaká změna by zde byla vhodná. Nějakou by to totiž chtělo. :-)



RYBY

Do nitra


Ryby, Vaše karta se nazývá Do nitra a říká, že se tento měsíc ponořit hluboko do svého povědomí a přestat utíkat. Do nitra jednoduše znamená, že jste se možná dlouho honili za svými touhami, znovu a znovu - a pokaždé jste znovu jen došli ke zklamání. Tato karta symbolizuje, že již delší dobu bloudíte.. a nevíte kudy kam. Vaše touhy mohou být chaotické, utíkáte před vším, co Vám je nepříjemné - povinnosti, emoce, cesty, které se před Vámi otevírají a na které se stále bojíte vykročit. Protože ty jsou často nejisté a nevíme co od nich čekat. Rada pro měsíc říjen spočívá ve změně svého stylu přemýšlení a uvažování. Máte přestat utíkat, a ponořit se do sebe. Nebát se toho, co si pro Vás osud přichystal, ale zeptat se, co je ten strašák, kterého se bojíte a odkud vlastně pramení.


Astrologicky až do ledna platí, že Černá luna nachazející se ve Vašem znamení Vás tlačí ke zdi a nutí Vás, abyste se zamysleli nad svým životem. Jste ve všem, co žijete spokojení? Pokud ano, je vše v pořádku, pokud ne, osud Vás dříve či později donutí ke změně. Buď ji uděláte sami a půjdete štěstí naproti nebo se necháte zatlačit ke stěně. Doporučuji první možnost. Pokud se do ledna odhodláte ke změně, Vesmír se Vám bohatě odmění. Chce to konečně vylézt ven a ukázat, co ve Vás je. Přišel čas. Tak hurá do toho. :-)


Autor: Tereza

bottom of page