top of page

LETNÍ SLUNOVRAT - LITHA (20.6.2024, 22:51 hodin)




Sluníčko stoupá pomalinku každé ráno na oblohu, zítra bude nejdelší čas jeho svitu.


Oslavíme totiž starodávný, mnoha dávnými národy po celém světě milovaný svátek Litha, který je oslavou světla, tepla a života. Dnes spíše známe jeho pojmenování Letní slunovrat, neboť Sluníčko vstupuje do znamení Raka a zahajuje s ním letní sezónu. Tento den byl však dříve ještě něco víc než "jen" přicházející léto. Měl magický podtext. Věřilo se, že jeho síla, když ji člověk dobře použije, může splnit i ty nejtajnější sny.



 

SVÁTEK LITHA

 

Litha je nejdelší den v roce, čas s nejdelší dobou slunečního svitu. Tento den je vrchol moci boha světla, který od oslav Lithy slábne a pomalu se připravuje na svůj odchod. Z toho důvodu se na jeho počest zapalovaly k večeru velké ohně, které posilovaly teplo a světlo letních dnů a vyjadřovaly velký dík za slunce a světlo při jarních setbách a obdělávání půdy pro dobrou úrodu. Přes ohně se různě skákalo, tančilo, oslavoval se čas lásky, ale také společného sdílení a vděčnost za život.


  • MAGICKÉ VĚŠTĚNÍ/ VNÍMÁNÍ ZEMŘELÝCH


Večer byl kromě tradičních ohňů i typický magickým věštěním. Zjevovala se nejen budoucnost, ale i se věřilo, že se otevírá brána mezi světy a naši zemřelí sestupují za námi na Zem.


Lidé si tehdy vyprávěli příběhy, že je jejich zemřelí přicházejí potěšit svou přítomností a připomenout jim, že ten "druhý" svět není tak daleko jak si myslí. Je součástí toho ve kterém aktuálně žijí.


Našim blízkým zemřelým se také předávali vzkazy s přáními a touhami, prosilo se o to, aby jejich přání vyslyšeli a pomohli jim. Věřilo se, že právě naši milovaní, kteří již museli odejít, protože se jejich čas naplnil, k těmto prosbám přihlédnou a pomohou s jejich splněním.




  • SBÍRÁNÍ BYLINEK


Typické také bylo sbírání bylinek, které se pak nad rozpálenými ohni chvilku podržely, aby měly silnější účinky v léčení zranění, ale také se zavěšovaly do světnic pro ochranu.


Sbírá se především třezalka, heřmánek, plavuň, arnika, měsíček, bezový květ, řebříček, čistec, sporýš, lopuch, kmín, divizna, popenec, mochna či kapradí.


Důležité ale je, aby jich bylo dohromady devět a sbírat by se měly na devíti různých místech.


Často se doporučuje tyto bylinky sbírat právě až o Svatojánské noci, která spadá na noc z 23.6. na 24.6. a která je taktéž velmi magická.



  • ŽENSKÉ KRUHY


Typickým živlem tohoto svátku je voda (astrologicky vládnoucí znamení Raka), element emocí a pocitů.


Pořádaly se různé ženské kruhy na podporu ženství, kdy ženy mezi sebou sdílely své příběhy a podporovaly se navzájem. Bylo zde velmi důležité spojení mezi matkou a dcerou, vyzdvihoval se princip mateřství a důležitost patřit do ženského světa. Obklopovat se inspirativními ženami, vnímat jejich krásu, energii a sílu.


 

JAK SVÁTEK OSLAVIT


Zítřejší Lithu je vhodné začít meditací. Můžete vstát brzy ráno o východu slunce a projít se po ranní rose. Zhluboka dýchat a navnímat si celé své tělo, spojit se s ním a poděkovat mu.


Na Lithu se také doporučovalo dát si blahodárnou koupel a kde jinde než v řece. Opláchnout nečistoty nanesené na našem těle a duši, dovolit ledové, čisté vodě, aby z nás stáhla vše, co k nám nepatří. Až teprve po těchto ranních rituálech se šlo mezi ostatní.


 

Ať už zítřejší den a noc oslavíte jakkoli, věřím, že si den užijete. Počasí nám přeje, začíná léto.  


Autor: Tereza

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page