top of page

🌑 NOVOLUNÍ V RAKU, ☀ ZATMĚNÍ SLUNCE (2.7.2019 21:16 hodin)

Aktualizováno: 2. 7. 2019

Milovníci astronomických úkazů a nádherných podívaných na obloze si přijdou tento měsíc na své. Jedno z nejmagičtějších novoluní v celém roce je tu. Krásný den u nového článku nejen o dnešním Novoluní a zatmění Slunce, ale i pohledu zpět a vpřed za úkazy letošního roku.

Rok 2019 nám přineslo a stále přináší několik úžasných představení, které potěší oko každého, kdo tyto hvězdné úkazy miluje. Nejenže bude rok 2019 plný úžasných zatmění Měsíce, ale tentokrát i zatmění Slunce, mezi kterými je třeba právě to dnešní.



OBECNÉ ASTRONOMICKÉ ÚKAZY 2019

Když se podíváme zpátky, vše začalo již v lednu. Už na samém počátku roku jsme mohli být svědky tak trochu horového zatmění Měsíce, které ozářilo naši oblohu svou rudou září. Tomuto fenoménu se přezdívá superkrvavý vlčí měsíc a dle některých teoretiků bývá předzvěstí zlého. Je pravda, že jeho krvavě červená děsí a je hodně neobvyklá, ale úplně bych nemalovala bubáky na zeď.🙂Červené zbarvení vzniká díky lámání světla, podobně jako můžeme pozorovat u východu a západu Slunce. Další zatmění Měsíce, tentokrát však bez rudé, nás čeká z noci 16. na 17. července, tedy zanedlouho.

Naopak první zatmění slunce v tomto roce bylo možné pozorovat pouze ze severovýchodní Asie a severního Pacifiku, a to 5. ledna. Další zatmění Slunce, tentokrát ne částečné jako v lednu, ale úplné spatří 2.7. v čase 21:16 hodin obyvatelé Latinské Ameriky, přesněji ze států Chile a Argentiny. I tentokrát se nám tento úkaz vyhne, z načí části zeměkoule nebude viditelný. Nemusíme však zoufat, neboť jak se říká - do třetice všeho dobrého. I naše Česká republika se dočká, a to 11.11., kdy přes Slunce přejde planeta Merkur a tím tak bude viditelné zatmění. Podobné zatmění tohoto typu bude možné pozorovat až zase v roce 2032.


Co ale určitě všichni přivítáme a vykouzlí nám úsměv na tváři jsou opět jako každý rok Perseidy, neboli meteorické roje po celé obloze. Největší roj se uskuteční 12. srpna, další, ale již v menší míře spatříme na obloze 22.10., 17.11. a 14.12.



O NOVOLUNÍ

V RAKU

Jak se zmiňuji pokaždé v příspěvcích o luně, i dnes bych ráda napsala, že novoluní je jednou z fází měsíce, která trvá vždy několik dní před a několik dní po. Tato fáze představuje nové začátky, ale též ukončení a vnitřní přeměnu. Vždy ovšem záleží na tom, jaká planeta na Měsíc působí.


Večer v čase 21:16 hodin vrcholí Novoluní ve vodním znamení Raka, kterému vládne samotný Měsíc. Tato konstelace spolu s nedávno probíhající Svatojánskou nocí patří právem mezi jednu z těch nejdůležitějších a nejmagičtějších. A proč? Rak přináší téma emocí, domova a vztahů. Jak umíte vyjadřovat a zpracovávat emoce? Cítíte se tam, kde žijete opravdu doma? A co Vaše vztahy? S rodinou, partnerem, se sebou samými?


EMOCE, DOMOV, STRACHY


To jsou témata dnešního Novoluní. Rak přináší témata, která nám nastavují zrcadlo v těch nejcitlivějších oblastech, které nemáme dosud zpracované. Emoce je téma samo o sobě - někdo bojuje s lítostí, jiný se sebelitostí či vztekem. Svou nezvládlou emoci je ale dobré odhalit a v tyto dny se jí zabývat. Odkud pochází?


Do téma domova patří ve spojení se znamením Raka matka. Každý bychom si měli položit v tento čas otázku - jaký mezi sebou máme/jsme měli vztah? Matka je osoba, kterou jsme si vybrali, abychom se na tento svět znovu narodili. To právě matka, i když se to tak nemusí zdát, je nejzásadnější osoba v našem životě. Učí nás základním dovednostem, prochází s námi většinou zlomová a důležitá období v našem životě. A i když s ní třeba nemáme vztah zrovna růžový, pořád je to ta osoba, se kterou jsme ještě před narozením byli úzce spojeni. Většinou si matku vybíráme právě podle toho, co se musíme ještě zde na Zemi naučit. Matka zrcadlí a učí nás. I když to tak nemusí vypadat. Ale ano - jak prostřednictvím dobrého, tak i zlého a možná pro obě strany bolestivého. Matka je nám totiž nejblíž. Je to osoba, která nám nejvíce nastavuje zrcadlo a ukazuje, co je ještě potřeba se naučit.


Tento nov je zlomový tím, že nám otevírá dosud nezpracované pocity, které se týkají právě našich nejbližších a též i vnitřní strachy, které máme zasuté hluboko v srdci. Tento čas jsme nuceni se otevřít. Opustit svou komfortní zońu bezpečí a dovolit si prožívat lásku. Naše vnímání a intuice jsou silnější než jindy.


Špatně se Vám poslední noci spí? Máte noční můry nebo zvláštní sny, o kterých víte, že něco znamenají? Využijte toho k upevňování mezilidských vztahů. Vypovídejte se někomu blízkému ze svých starostí a i vy jeho poslouchejte. Vypusťte ze sebe staré emoce, dovolte si brečet, nadávat. Velmi se vám uleví. Dávejte si ale pozor na velké výkyvy nálad. Rak podpoří naši urážlivost a nepřiměřené chování. Díky těmto energiím se naše nálada může měnit z minuty na minutu. Proto je dobré si toto uvědomit a se svými emocemi pracovat. Vznikají ne aby nám ublížili, ale abychom něco pochopili.


Nejvíce toto Novoluní zasáhne vodní Raky, kteří by se měli rozhodnout a udělat si ve svém životě jasno. "Jsem ve vztahu, který chci? A pokud ne, co tedy chci? A co pro to mohu udělat?" Pracovně je také dobré rozhodnout se co dál. Vliv Novoluní dále pocítí vodní Ryby a Štíři a protilehlí Kozorozi, kteří by taktéž měly zapátrat a rozhodnout se k nějaké změně - co třeba naučit se něco nového? Zkusit nějakou zajímavou aktivitu? Splnit si své sny? 🙂



Autor: Tereza

bottom of page