top of page

ROK 2021


Milí příznivci stránky, klienti, přátelé,


vítám Vás u prvního článku nového roku a zároveň Vás zdravím u předpovědi na rok 2021! Na co se můžeme těšit? A na co je dobré se připravit?


Když si rok 2021 obecně shrneme, naskočí nám tarotová karta zkoumajícího a učícího se VELEKNĚZE a poslední karta Velké arkány SVĚT, která představuje završení a ukončení. V planetárním světě bude hrát hlavní roli planeta moudrého, ale přísného SATURNA, která nás vyzkouší z témat spolupráce, důvěry a svobody a ohledně čísel se budeme pohybovat pod dobrodružnou a vášnivou 5.

Jdeme se na to více podívat.


 


NUMEROLOGICKY



Jak bylo napsáno výše, rok 2021 se numerologicky nachází pod číslem 5, který představuje v první řadě dobrodružství a vášnivost, ale také potřebu hledat, zkoumat a neustále něco zažívat. Toto číslo je velmi silné, můžeme ho přiřadit k pentagramu, který spojuje všechny živly a spolu s napojením na éter vzniká jakési propojení všeho a všech. Rok 2021 nás přesně tomuto bude učit – vzájemné spolupráci, většímu propojení, avšak se zachováním si své vlastní identity. Pětka je nejdynamičtější číslo ze všech, které představuje proměnu a změnu. Na rozdíl od pevné 4, pod kterou probíhal rok 2020 a která souvisí s klidem, uzemněním, majetkem, financemi a prací, je 5 více zaměřena na vztahy, duchovní rozvoj, tělo, mysl a nové směry. Pod jejími energiemi se učíme milovat změny a pohyb, situacemi jsme popostrčeni k novým cestám, postojům a úhlům pohledu. Pětka nás vede k nelpění a zvedá naši hlavu vzhůru k nebi a připomíná nám, že finance jsou důležité, ale nejsou všechno. Podle pětky je důležité si život užít, bavit se a otevřít se všemu, co nám přinese nový, svěží vzduch.


Pozor bychom si měli dát na netrpělivost, která bude tento rok silnější, a přílišné riskování, které by se vlivem ostatních aspektů nemuselo úplně vyplatit. Je dobré energie nebrzdit, ale ani je netlačit příliš dopředu. Všechno má svůj čas, a právě toto dynamické číslo na to někdy zapomíná – nadchne se, dá do toho veškerou svou energii a vsadí vše na svůj první dojem. Chybí rozumový podklad, jsme ovládáni vášněmi a touhami. Proto pozor, abyste se až budete koukat vzhůru, nezapomněli podívat i pod nohy.



 


PLANETÁRNÍ KONSTELACE Rok 2020


Rok 2020 se v mnoha směrech odehrával pod dvěma elementy – zemí a ohněm. Saturn, jako planeta přísného učitele, se téměř po celý rok pohybovala v zásadovém Kozorohu, stejně tak planeta štěstí Jupiter a planeta tajemství a transformace Pluto. Našimi úkoly, pod touto zemskou energií, bylo naučit se pracovat se svou spolehlivostí, pracovitostí a vytrvalostí. Kozoroh jako 10. znamení zvěrokruhu související se společenským postavením, kariérou, autoritami a společenskými normami nám nic nedal zadarmo. Kozoroh jako představitel horské kozy symbolizuje umění vyšplhat se až na vrchol. Cesta není vůbec jednoduchá, čím výše míříme a čím více se chceme udržet, tím je naše výprava nebezpečnější. Na druhou stranu ale po překonaných nástrahách může přijít oddych a uvolnění, taktéž pocit související s hrdostí, že jsme všechny překážky ustáli, za to stojí. Černá luna a Mars stály velkou část roku v ohnivém Beranu, a to podpořilo práci s naším potlačeným vztekem a naučením se ho dobře usměrnit. Rodili se duše z války, které si budou v životě řešit téma vzteku, boje a agresivity. I my jí v sobě v roce 2020 měli a učili jsme se s ní pracovat a zklidnit se, když něco nevychází tak, jak si přejeme.



Rok 2021


Rok 2021 prožijeme pod elementem vzduchu. Saturn i Jupiter se budou pohybovat v proměnlivém Vodnáři, který přináší zkoušky na poli spolupráce, přátelství a svobody. Budeme se učit si pomáhat navzájem, rozvineme svou schopnost sounáležitosti a podpory, ještě více si uvědomíme, co znamená být si rovni a nad nikoho se nepovyšovat. Planetární konstelace nás povedou k pochopení, že všichni jsme jedno. Vodnář je znamením svobody, potřebuje se neustále jako ten vzduch hýbat, prozkoumat tohle a pak zase támhleto, je to objevitel, se svými vymoženostmi a nápaditostí tak trochu génius, který ale ne vždy je hned pochopený, protože před ostatními znameními je díky své originalitě napřed. V roce 2021 se budou změny, které již započaly v minulém roce, ještě více prohlubovat, ale ne všichni se jim budou chtít hned přizpůsobit. Váhy, Vodnáři a Blíženci budou ve svém živlu, ale pod znameními, které mají rádi klid a stabilitu se zatřese zem. Především Panny a Býci si zažijí perné chvilky. Úkolem nás všech totiž bude se nejen více sjednotit, ale především se naučit přijímat změny a otevřít se všemu novému a možná i dost na první pohled neznámému. Čím více se budeme bránit a lpět na svých přesvědčeních, tím složitější a těžší to bude pro nás mít dopad. Bude důležité nebát se zariskovat, zkoušet nové věci a otevřít více svou mysl jiným postojům a názorům, které se nám budou možná jevit bláznivě, na druhou stranu však mohou přinést kýžené výsledky, díky kterým pak budeme ve druhé polovině roku těžit. Změny se budou odrážet nejen ve vztazích, ale i v pracovní rovině. Čím rychleji přijmeme možnost vnitřní transformace, tím hladší průběh pak změna bude mít.




SATURN a JUPITER VE VODNÁŘI

- svoboda, přátelství a změna


Saturn ve Vodnáři nás bude podněcovat ke změně, Uran v Býku ale touží tak trochu po opaku a veškeré změny brzdí. Řada lidí se bude bránit novým myšlenkám a bude pro ně přijatelnější držet se na starých, zajetých kolejích. Pozitivní aspekt však přinese Jupiter ve Vodnáři, který nám přinese nová přátelství a pravděpodobně i nové uspořádání našich vztahů. Do našich životů bude od jara vstupovat naděje a víra. Během léta se pak Jupiter přesune do Ryb, čímž podpoří lásku a duchovní rozvoj nás všech. Pluto, které pojede stejně tak jako v roce 2020 zemským Kozorohem, již nebude mít takový vliv jako loni, pravděpodobně si dost oddychneme a znovu se nadechneme. Situace už nebude tak vyhrocená, nejspíše bude docházet k většímu zklidnění a léčení všeho, co se předtím zbořilo a co jsme nedokázali přijmout.



ČERNÁ LUNA

- sebevědomí, finance, majetek


Do poloviny července ale buďme opatrní. Černá luna, náš temný bod, se bude do 18.7.2021 pohybovat v zemském Býku a jak už jsem psala v minulém roce (článek zde), zastíněnými oblastmi budou ještě stále finance, majetek, bydlení a vše, co souvisí s jídlem, tělem a možná i zdravím. Je dobré v první polovině roku nedělat v těchto oblastech žádná rychlá a unáhlená rozhodnutí, protože bychom pak mohli zjistit, že se úplně nevyplatila. Pravděpodobné jsou výkyvy a zprávy, které nás v těchto směrech mohou zaskočit.


Od 19.7.2021 přejde Černá luna do Blíženců a zde se budeme hodně vzdělávat, učit se více naslouchat, ale také přijde na řadu umění rozlišovat informace, které k nám budou proudit. Můžeme se lehce napálit, některé informace zveličovat nebo naopak podceňovat. Bude důležité naučit se více používat selský rozum a dobře volit komu uvěříme. Pravděpodobně nás přes léto přepadne chuť a potřeba se jakýmkoli způsobem pustit do vzdělání a seberozvíjejících aktivit. Konec roku nás pak prozkouší z toho, co jsme všechno pochopili. Budeme se rozhodovat mezi dvěma cestami a stát v některých směrech na své životní křižovatce. Díky prožitým zkušenostem a načerpaným znalostem si pak sami vybereme svou další životní cestu.



SHRNUTÍ


V roce 2021 budou přicházet zcela nová témata k řešení, možná i situace, které jsme dosud ve svém životě neřešili. Události minulého roku nám jasně ukázaly, jak žijeme, přistupujeme ke všemu kolem nás, jak máme srovnané hodnoty a priority, objevili jsme, jakou máme sílu a odvahu. Nyní to bude o kvalitě. Vše, co nebylo stabilní spadlo, ukázalo se, v čem už není dobré pokračovat, a nyní si budeme volit, jakým způsobem chceme žít dál. V chatičce, domečku nebo třeba na zámku? Sami, s partnerem nebo třeba s kamarády? Chceme dávat své peníze do oblečení nebo raději do stravy? Líbí se nám, jak k nám přistupují ostatní nebo se nám tam něco nezdá? V roce 2021 si budeme pokládat mnoho otázek a postupně nalézat odpovědi. Nezapomeňme však, že v tomto roce máme mnohem větší svobodu si svůj život tvořit sami, než tomu bylo v roce minulém. To my teď budeme tím strůjcem a podle toho, co se svým životem a sami se sebou provedeme, bude to celé vypadat. Nezapomeňme také, že celý rok bude o míchání minulosti a budoucností. Pravděpodobně si často budeme připadat na kraji propasti, do které můžeme spadnout. Tentokrát to však nebude o píli a vytrvalosti, ale spíše umění otočit vše ve svůj vlastní prospěch a využít svých zkušeností k tomu, abychom se přes propast ladně přehoupli. Dejme také pozor na to, zda si budeme volit starý, tedy dosavadní způsob života nebo se otevřeme tomu novému. Když si vybereme, že žádné změny nepřijmeme, můžeme se točit jak v začarovaném kruhu, ze kterého se pak těžko vychází.


 


TAROT


Rok 2020 se nacházel pod kartami přísného CÍSAŘE a kartou SOUDU. Obě tyto karty představují jakousi revoluci v ekonomické oblasti, ale také na poli vnitřní transformace. V roce 2021 se tyto energie pouze prohloubí a nás čeká celkem rychlá, chvilkami až zběsilá jízda. Tarotově se bude rok 2021 odehrávat pod kartou VELEKNĚZ a SVĚT.



VELEKNĚZ


Velekněz nás ještě naučí rozumět životu a všem jeho zákonitostem. Je to karta představující muže, který vychází zraněný ze své jeskyně a jde vstříc novému životu. Odhodlal se, že v jeskyni už dál nebude a že se potřebuje posunout na své životní cestě posunout dál. Tuší, že ho v jeskyni už nic dobrého nečeká. Tam odkud pochází, si prožil ne zrovna lehké okamžiky, takže není nic překvapivého na tom, že má v sobě hluboko zakořeněný strach a nedůvěru nejen v sám sebe, ale i v samotný život. Díky tomu, co všechno si prožil, ale dokáže pochopit všechno a všechny, protože v něm byl probuzen obrovský cit a empatie, která mu pomáhá poznat komu může důvěřovat, komu ne, jaké informace si má brát k srdci a které může s klidným svědomím vypustit. Velekněz je představitel léčitele, který skrze své zranění dokáže pomáhat druhým. Sám si prošel cestou, která nebyla jednoduchá a díky tomu dokáže být nápomocný těm druhým bez soudů a kritiky. Veleknězovo velké téma je chuť se dál učit, poznávat všechny stránky života a být otevřený všemu, co život nabízí. Je to také propojení s naší fyzickou stránkou, proto bychom si měli posvítit (především v první polovině roku) na své zdravotní problémy, na to, co jíme, pijeme, zda se hýbeme a staráme se o své tělo.


Velekněz jede pod moudrým mottem:


Dřív jsem byl chytrý, proto jsem se snažil měnit svět.
Dnes jsem už ale moudrý, proto měním jen sám sebe.

Všem nám ještě více bude následující měsíce docházet, že změna není v okolí, ale v nás. A opět – čím dříve to pochopíme, tím snadněji a plynuleji najedeme na nový rytmus, který se nám bude po celou dobu předkládat. Velký pozor bychom si měli dát na uvěznění ve svém vlastním systému přesvědčení a na uzavřenou mysl. Není totiž nic horšího, než když někdo odmítá otevřít oči a podívat se na to všechno třeba očima někoho jiného.


Úkolem příštího roku bude využívat všech změn ku vlastnímu prospěchu a najet na tento nový směr, aniž bychom se mu bránili. Také pozor na nadřazenost a aroganci, mohla by nám příští rok hodně ublížit.



SVĚT


Karta Svět, která je poslední kartou ve Velké arkáně, představuje v obecném smyslu završení a dojezd. Tento rok se budou postupně slaďovat všechny části naší osobnosti, které byly nějak více v extrému. Otevřenost a bezmezná důvěra nás rokem dobře provedou. Neměli bychom zpomalit, ale naopak na svém tempu přidat, všechny rozhodnutí ale dobře promyslet, neunáhlovat se a příliš neriskovat. Pravděpodobně ale i tak přijdou do našeho života změny, které započnou novou životní etapu.



 

DOPORUČENÍ


Mé doporučení ohledně roku 2021 je především naučit se přijímat změny a otevřít se novým možnostem. Nebýt zbrklí, avšak nepolevovat ve svém tempu, neotáčet se příliš k jeskyni, tedy nepitvat se tolik v minulosti, spíše se otočit a jít naproti novým zítřkům. Přijdou chvíle, kdy budeme postrádat důvěru v sami sebe a chvilkama možná propadneme zoufalosti. Osud sám nás ještě prozkouší, zda jsme svou odvahu nehráli a opravdu ji máme, na druhou stranu k nám ale bude velice štědrý. Důležité bude řídit se heslem, že vše si tvoříme sami, protože tento rok oproti tomu minulému tomu tak opravdu bude. A to je ona zmiňovaná svoboda. Není jednoduchá, naopak - je nesmírně těžká, ale díky roku 2020 věřím, že jsme si uvědomili, jak moc je podstatná a nenahraditelná.

Všem nám přeji úspěšný rok 2021, mnoho zdraví, štěstí a lásky.



Tereza


bottom of page