top of page

TIP NA KNIHU: ŽENY, KTERÉ PŘÍLIŠ MILUJÍ (Robin Norwood)


  • Ženám, které vyrostly v rodině, kde byl přítomný alkohol, drogy, fyzické či psychické násilí. Těm, které nedostávaly ve svém dětství dostatek pozornosti a lásky.

  • Těm, které svou láskou pečují o druhé, ale nevrací se jim to.

  • Všem ženám, které na základě toho, žijí ve svých vztazích s domněním, že svého partnera nebo lidi kolem předělají.

  • Těm, kteří dávají a nedostávají. Všem lidem, kteří jsou ochotni obětovat se pro partnerství, pro člověka, kterého milují a doufají, že on udělá po jejich vzoru totéž.

  • Také těm, které přebírají zodpovědnost za své partnery a těm, kteří touží po lásce a stále se cítí nenaplněné.

  • Možná i těm, které byly zraněné a čekají na svého zachránce, ale i těm, kteří jsou si tohohle všeho vědomi, ale stále se jim to v jejich vztazích opakuje.


Kniha, která mi leží v poličce poměrně dlouho, ale teprve teď, v nedávných deštivých dnech přišel čas ji přečíst. Je od autorky, žijící v Kalifornii, která pracuje jako manželská a rodinná terapeutka, zaměřená především na léčbu závislostí.


Když budete knihu číst, může Vás začátek zmást. Autorka zde nastiňuje příběhy především žen, které vyrostly ve velmi toxickém prostředí. Kde byly drogy, alkohol, úmrtí, psychické nemoci jednoho z rodičů nebo fyzické násilí. Postupně, jak ale budete číst dál, se prokoušete i do příběhů, kde nemusí být z dětství prvoplánově nic viditelně toxického. Může tam ale chybět pohlazení, porozumění či jeden z rodičů, který tam buď vůbec nebyl nebo Vám nevěnoval žádnou pozornost.


Postupně můžete zjistit, že i v příbězích, které na první pohled nejsou o Vás, vlastně čtete nějakým způsobem i o sobě. Že popsaný příběh důvěrně znáte a možná se opakuje stále dokola. Nebo jen s Vámi rezonují popsané pocity různých žen. Kniha rozhodně stojí za přečtení, i kdyby jen v uvědomění co jsou to zdravé hranice ve vztazích a kam až je možné zajít, když milujeme a jsme uvnitř rozbité.


Četl jste někdo tuto knihu?


PS: kdybyste knihu kupovali, můžete najít i její jiné vydání, ale obsah je stejný - s názvem Ženy, které milují příliš.


Autor: Tereza

bottom of page