top of page

V životě projdete mnoho vztahů, které Vás ovlivní.



V životě projdete mnoho vztahů, které Vás ovlivní.


Vztah s rodiči, kteří Vás nějakým způsobem vychovají a předají chtěně, ale i nechtěně své vzorce a nastavení, které si zase oni přinesli ze své rodiny. Jste obklopeni dalšími rodinnými příslušníky, se kterými navazujete vztahy a přebíráte jejich styl života, názory, mohou se stávat vzory ale i zklamáním. Stejně tak vztahy s učiteli, kteří Vás mohou jak inspirovat, tak zasít semínka nedůvěry ve svou osobu. Potkáte se se spolužáky, zažijete svou první lásku, utváříte svou osobnost se svými prvními kolegy, druhými, třetími, se zaměstnavateli. Zažijete vztahy se svými životními partnery, kteří Vám zákonitě otevřou mnoho témat, uvidíte se ve svých malých zrcadlech – svých dětech, poté třeba i vnoučatech. Pocit, že nejste sami, Vám mohou přinést ti praví přátelé, ale potkáte i lidi, kteří Vás zklamou a ublíží.


Život je plný vztahů a setkání, které ve Vás zanechají spousta emocí a pocitů.


 
To, kdo ale s Vámi je od prvního nádechu až do toho posledního, jste Vy.
 

Vztah, který máte k sobě. Ke svému tělu, ke své osobě, ke své malé Janičce, Marušce, Aničce nebo Peťovi či Honzíkovi. To je ten vztah, který ovlivňuje všechno co žijete.



 

Když se nebudete mít rádi,...


necháte ostatní, aby Vám ubližovali. Když k tomu svému malému dítěti uvnitř nebudete mít respekt, nebudou ho mít ani Ti vedle Vás. Když k sobě nebudete mít vybudovaný vztah, na kterém vše stojí, zůstanete všude tam, kde Vás to dlouhodobě vysává, zraňuje, kde jste nešťastní, kde je smutek a bolest. Budete chodit do práce, která Vám nedává smysl.



Budete žít ve vztazích, ve kterých Vám není dobře, budete se obětovávat pro blaho druhých, protože Vaše heslo bude: „může to být přece horší“. Už ale zapomenete na to, že „to také může být lepší.“ Váš strach z nejistoty a změny Vám namluví: „že přece všude je něco“ nebo „že nikdy nic není perfektní.“ Uvěříte strachu, který Vaši mysl dopuje myšlenkami, které jsou založené na nevíře. Když se nebudete mít dostatečně rádi, vždycky najdete způsob, proč něco vydržet.


Je ale opravdu život o tom něco vydržet? Prožít ho v neustálém přemýšlení a analyzování co dělat?


Jestli jste někde zaseklí a nevíte jak z toho ven, první co udělejte, hledejte ztracený nebo dosud nevybudovaný vztah k sobě. Jak může být ve Vašem životě něco jinak, když osoba, se kterou žijete, ve které žijete, se nemá ráda a proto ty kroky k něčemu smysluplnějšímu neudělá?


Autor: Tereza

bottom of page