top of page

ŠÍPKY

Když jsem Vás v nedávné době poprosila, abyste mi napsali, jaká témata Vám zajímají a mám je zde na stránce otevřít, hodně z Vás hlasovalo pro oblast psychosomatiky a bylinek. Předevčírem jsem začala článkem o imunitě z psychosomatického hlediska (odkaz zde), dnes půjdeme do oblasti přírodních pomocníků, které nám pomohou dát svou imunity zpět do pořádku.

Jak už jste si podle názvu všimli, téma přírodních antibiotik otevřeme dnes rostlinkou, kterou všichni dobře známe. Na jaře nás těší její narůžovělé květy, které ozdobí i to nejtemnější zákoutí zahrady, na podzim nás překvapí svými rudě červenými plody plné vitamínů. Konec září a začátek října je pro sběr této zázračné plodiny ideální. Šípky v sobě skrývají neuvěřitelné množství prospěšných látek a nejúžasnější na tom je, že narozdíl od ostatních bylinek a zdravých plodů nemají šípky žádné vedlejší účinky. Můžeme je tedy užívat celou zimu, jsou vhodné pro dlouhodobé podávání, a to mnoha způsoby.


Pokud jsme nachlazení a potřebujeme do sebe co nejrychleji dostat vitamíny, syrový, měkký šípek zmáčkněme a vytlačenou dužinu z šípku sněsme. Pokud chceme imunitu přes celou zimu chránit, užívejme této plodinky pravidelně.



ČAJ


Nejznámější pro přípravu a využití šípků je šípkový čaj. Existuje spousta způsobů, nicméně já Vám prozradím způsob svůj, který mám nejraději. Natrhané, očištěné šípky roztřídím (černé, hodn seschlé nebo prolezlé šípky vyhazuji) a na několik hodin (4-5 hodin) strčím do trouby při teplotě 75°C. Šípky díky teplému vzduchu změknou a malinko se otevřou. Hrst šíkpů pak vhodím do hrnce s vařící vodou a nechám 5 minut povařit. Šípky nechám buď uležet do příštího rána nebo, co dělám já, šípky malinko ve vodě rozmačkám, nálev je pak silnější a můžu ho pít hned. Plody klesnou ke dnu a šípkový odvar si pak naběračkou nalévám do hrnečku. Můžu pak několikrát opakovat – naleju novou vodu a přivedu opět k varu. Doslazuji medem a pár kapičky citrónu. Látky, které v sobě šípky mají se varem neničí, naopak se dostávají ven (betakaroten, železo, vitamín B1, B2, K či vápník).



ŠÍPKOVÝ SIRUP


Známá a poměrně snadná příprava je také pro přípravu šípkového sirupu. Budeme potřebovat přibližně 1kg šípků, které očištím, zaleju přibližně 1,5-2 litry studené vody a rozmixuji mixérem. Misku/hrnec s rozmixovanou tekutinou dám na cca 5hodin do chladu (ven, do sklepa, lednice) a svařím. Hrnec pak opět uložím do chladu a tam ho nechám 12 hodin, aby se tekutina vylouhovala. Po 12 hodinách přecedním, abych neměla v sirupu chloupky, nejlépe přes plátno, doplním 3litry vodou a přidám něco na oslazení. Mysleme na to, že je to sirup, tudíž bude potřeba osladit nejmémě 5kg cukru nebo medu. Přidáme ještě kyselinu citronovou, která slouží nejen k dochucení, ale i konzervaci sirupu a toto celé přivede k varu. Vaříme do mírného zhoustnutí, nalijeme do skleniček a uložíme na chladna.



Šípky by měli užívat všichni, kdo mají problémy s močovým měchýřem nebo jinými urologickými problémy, šípky jsou taktéž skvělým detoxem, dostávají z našeho těla látky, které našemu tělu škodí. Výborné jsou proto pro ty, kdo trpí špatným trávením, pociťují nafouklost nebo mají problémy s vyměšováním.


Takže kdo chce svému tělu poděkovat a mít s ním dobré vztahy, jděte na procházku a pár šípku nasbírejte. Tělo se Vám za to jistě odmění! 😊


Autor: Tereza

bottom of page